IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите на ASOS с кредиторите потопиха акциите на компанията

Цената на акциите спадна с 8,6% в ранната търговия

14:37 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на ASOS рязко поевтиняват в понеделник, след като британският онлайн моден търговец на дребно заяви, че води преговори с кредиторите да промени условията по заем за 350 млн. паунда (394 млн. долара), за да подсигури повече гъвкавост в трудните икономически времена, съобщава Ройтерс.

Цената на акциите спадна с 8,6% в ранната търговия, с което понижението от началото на годината възлиза на 80%.

ASOS заяви в събота, че е на финален етап на договаряне на изменение на бъдещите финансови споразумения по револвиращата си кредитна линия, чийто падеж е юли 2024 г.

Компанията заяви, че ходът ще ѝ даде значително по-голяма финансова гъвкавост на фона на несигурната икономика и е бил „предпазлива стъпка“.

Изявлението бе направено, след като Sky News съобщи, че ASOS наскоро се е обърнал към кредиторите си, включително Barclays, HSBC и Lloyds Banking Group, за да измени кредитните си споразумения.

Sky News заяви, че банките се обединяват с AlixPartners и правната кантора Clifford Chance, за да ги консултират относно „развиващата се ситуация“.

ASOS, която продава мода за младежи, спечели в началото на пандемията, след като потребителите, блокирани от ограничителните мерки, се насочиха към пазаруване онлайн, но изпитва трудности, откакто хората се завърнаха във физическите магазини.

Компанията предупреди миналия месец, че очаква печалбата преди данъците през годината до 31 август 2022 г. да бъде в долния край на прогнозирания диапазон от 20-60 млн. паунда след по-слаби от очакваното продажби за август.

Освен това тя прогнозира нетният дълг за цялата година да е около 150 млн. паунда, което е над предишните прогнози.

Sky News съобщи още, че поне един голям застраховател на търговски кредити, който осигурява покритие на доставчиците на ASOS, в случай че компанията не успее да им плати, е решил да намали подкрепата си.

„Това се случи към края на август и няма неблагоприятно въздействие върху търговските отношения с нашите доставчици“, казва ASOS в отговор на твърденията.

Компанията трябва да представи резултатите си за 2021 - 2022 г. в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още