IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от рецесия едва ли ще скрият блясъка на пазара на луксозни стоки

Малко вероятно е богатите да бъдат засегнати сериозно от икономическата криза

16:26 | 18.11.22 г.
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Очаква се потребителите да продължат да харчат пари за луксозни стоки въпреки потенциалната глобална рецесия, което ще даде тласък на сектора, достигащ 353 млрд. долара, с ръст от „поне“ 3 до 8 процента в следващата година, сочи ново проучване, цитирано от Financial Times.

Проучването е дело на съвместните усилия на анализаторите от Bain & Co и Altagamma, които се случват на фона на поредната силна година за пазара на луксозни стоки, с 15% ръст на продажбите при постоянни валути между 2021 и 2022 г., на фона на ускоряващата се инфлация и непрекъснатите блокади заради Covid-19 в Китай. Въпреки това по-голямата част от този ръст – около 60 на сто – се дължи на повишаването на цените на дамските чанти и други основни луксозни продукти, показва докладът.

Ръководителите на най-големите луксозни компании са предпазливо оптимистични при обявяването на последните финансови отчети, като лидерът в сектора LVMH отчете 19% повишение на приходите от продажби на годишна база през третото тримесечие, а собственикът на Gucci – Kering, и конкурентът Hermes записаха по 14% ръст.

„Икономическият спад все още не се е материализирал напълно... ако някога се случи“, коментира Жан-Жак Гиони, главен финансов директор на LVMH, в разговор с инвеститори миналия месец.

Въпреки че луксозният сегмент не е „устойчив на рецесия“, той е по-добре позициониран да устои на финансови сътресения, отколкото при финансовата криза от 2008-2009 г., коментира Клаудия Д‘Априцио, партньор в Bain & Co.

Това е така, защото сега продажбите са по-концентрирани сред свръхбогатите хора, чийто разполагаем доход е малко вероятно да бъде повлиян от икономически спад. Най-богатите 2% от потребителите сега са отговорни за 40% от продажбите в сравнение с 35% през 2009 г., казва Д‘Априцио.

„Тези клиенти бяха голям източник на издръжливост и те не пазаруват непременно в магазините, а по-скоро на частни събития, при лично пазаруване. Брандовете могат да работят с тях дори когато магазините са затворени“, допълва тя.

Тласъкът от пандемията също компенсира спада на потребителското доверие в световната икономика. Covid-19 накара потребителите „да свикнат повече с турбулентна [икономическа] среда“. Освен това допълнителните спестявания от пандемията – в размер на 3 трлн. евро в глобален мащаб – също насърчиха луксозните покупки, тъй като клиентите искат да освежат гардеробите си, смята Д‘Априцио. И за разлика от 2008-2009 г., потребителите не се срамуват да показват своите луксозни покупки.

Въпреки че китайският пазар на луксозни стоки все още не се е възстановил от пандемията, ако бяха облекчени политиката за нулев Covid и туристическите ограничения, продажбите на луксозни стоки вероятно биха достигнали върха на прогнозата на Bain за растеж от 6-8% през следващата година. Миналата седмица Пекин ограничи изискванията си за карантина при близки контакти със заразен с коронавируса, както и тези за международните пътници, въпреки че позицията му за нулев Covid остава категорична.

Растежът на глобалния пазар на луксозни стоки се очаква да се ускори допълнително след 2023 г., като Bain прогнозира увеличение на продажбите с 60% между 2022 и 2030 г. Въпреки че няма да има „друг Китай“, който да стимулира огромен приток на разходи, хората ще стават по-богати в редица региони, включително Индия, Южна Корея и Мексико, което ще доведе до около 10 млн. нови потребители на луксозни стоки годишно.

Младите купувачи също ще играят важна роля, а поколението Z – родените между 1997 и 2012 г. – се очаква да отговаря за около една трета от луксозните покупки до края на десетилетието.

Тези млади купувачи навлизат на пазара по-рано от своите предшественици, като купуват първите си луксозни продукти на около 15-годишна възраст спрямо 18-20 години за предшестващото поколение. Bain отдава това на силните дигитални комуникационни стратегии на марките и разширяването на продуктовите категории, като маратонките и ежедневното облекло, подходящо за тинейджъри. За разлика от предишните поколения, които са били склонни да отхвърлят брандовете, предпочитани от техните родители, днес младите харесват същите луксозни марки, които по-възрастните купуват. Това е повече от добра новина за лидерите в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още