IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките във Великобритания удариха резултатите на Asos

Компанията записа спад на приходите по празниците

13:27 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите от продажби на Asos са спаднали с наближаване на Коледа, след като влошените потребителски настроения и прекъсвания в доставките в Обединеното кралство засегнаха поръчките на търговеца на бърза мода, пише Bloomberg.

Последните четири месеца на годината бяха „волатилни“ – приходите спаднаха с 3%, като се изключи руският пазар, обяви Asos. Британските продажби са се свили с 8 на сто, а компанията все още очаква загуба за фискалното първо полугодие.

Главният изпълнителен директор Хосе Антонио Рамос Каламонте съблюдава големия преглед на бизнеса, откакто стои начело на компанията от юни. Планът цели намаляване на запасите, забавяне на автоматизацията и свиване на разходите. Търговецът на дребно очаква спад на пазара на дрехи във Великобритания тази година, тъй като потребителите се отказват от несъществените покупки заради нарастващите разходи за живот.

Цената на акциите на Asos спадна с 4,4% преди началото на борсовия ден в Лондон, но после успя да се възстанови. Книжата загубиха повече от три четвърти от стойността си миналата година.

Търговецът на дребно се бори да остане адекватен спрямо пазарната реалност, докато отслабналото потребителско доверие влияе негативно на търсенето на парти рокли и дънки. Компанията повтори, че свободният ѝ паричен поток през тази фискална година в най-добрия случай ще е нулев, като се очаква отново да генерира пари през втората половина на годината.

Asos твърди, че е заложила на „мерки за рентабилност“ за повече от 300 млн. паунда (364 млн. долара), които ще дадат плодове най-вече през второто полугодие.

Търговецът си търси нов главен финансов директор, след като Мат Дън напусна през октомври, а временно изпълняващата длъжността Кейти Мекленбърг ще напусне. В същото време Asos има кредит от 350 млн. паунда, който ще трябва да бъде изплатен през следващата година, ето защо скоро компанията ще трябва да започне преговори за рефинансиране с кредиторите си.

Гигантът е говорил с кредитори за наемането на експерт по преструктуриране и е провела разговори с редица професионалисти в областта на преобръщането на бизнеси относно позицията, писа през декември Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още