IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Sports Direct трупа акции в Asos и Hugo Boss

Frasers Group сега притежава 5% от онлайн модния търговец Asos

12:34 | 24.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на Sports Direct се превърна в четвъртия по големина акционер в онлайн модния търговец Asos, съобщава BBC.

Frasers Group, която е собственост на милиардер Майл Ашли, сега притежава 5% от Asos, след като е натрупала акции в компанията, която притежава бранда Topshop.

В понеделник Frasers обяви още, че е увеличила инвестицията си в Hugo Boss.

Компанията купува акции на няколко британски търговци на дребно през последните години, покривайки сектори като спортни дрехи, мода, мебели и велосипеди.

Сега тя притежава 4,3% от акциите на Hugo Boss директно и допълнителни 28,5% чрез продажбата на финансови инструменти, познати като пут опции.

„Frasers Group има широки амбиции за разрастване на бизнеса във и извън Обединеното кралство и постоянно проучва потенциала за допълнително разрастване“, се казва в изявление от понеделник.

Гигантът в търговията на дребно заяви, че ходът е поредният пример за „стремежа му към разширяване и придобиване на компании и брандове, които могат да засилят Frasers Group”.

Asos наскоро отчете загуба, тъй като разходите за живот удрят бюджета на потребителите и компанията предупреди, че очаква хората да свият разходите си още повече през следващите месеци.

Купуването на акции на Asos означава, че Frasers Group сега е четвъртият по големина акционер в бизнеса.

Frasers Group заяви, че това е част от „обикновения ход на бизнеса да развие отношения и партньорства с други търговци на дребно, доставчици и брандове“.

Ашли, който е основател на спортния търговец на дребно Sports Direct, в миналото е продължавал с придобивания на бизнеси, в който е инвестирал, включително House of Fraser.

Тази година той се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията, предавайки ролята на зет си – Майкъл Мъри, макар че Ашли остава контролиращ акционер в групата.

Увеличението на дела на Frasers в Asos – първо съобщено от Sunday Telegraph – няма да даде на компанията някакъв контрол върху онлайн бизнеса или да я позиционира в борда.

Освен House of Fraser и Sports Direct групата притежава още Flannels, Game, Jack Wills, Evans Cycles и Sofa.com.

Групата освен това натрупа значителен дял в модния бранд Mulberry.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още