IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Birkenstock обмисля IPO на компанията за сандали

Според източници цената на предлагането може да стигне 6 млрд. долара

16:04 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

L Catterton – компанията за частни инвестиции, подкрепена от френската луксозна модна къща LVMH, обмисля стратегически възможности за бранда обувки Birkenstock, включително първично публично предлагане (IPO), съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Емблематичният германски производител на сандали може да бъде оценен на над 6 млрд. долара в IPO, казва един от източниците, поискал анонимност заради частния характер на информацията.

Компанията работи с консултанти, сред които Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase & Co., по потенциално вписване на акциите си в САЩ, казват източниците. IPO може да се случи още тази или следващата година, добавят те.

Обсъжданията продължават и L Catterton може да реши да не продължава с идеята, казват източниците. Представители на L Catterton, Birkenstock, Goldman Sachs и JPMorgan са отказали коментар по темата.

Подобна сделка би се случила над две години след като компанията за частни инвестиции и семейното инвестиционно дружество на милиардера Бернар Арно придобиха мажоритарен дял в Birkenstock, оценявайки компанията на 4,9 млрд. долара. Братята Кристиан и Алекс Биркенщок запазиха дял в компанията.

Американският IPO пазар показва признаци на излизане от дълбоката дупка, след като веригата ресторанти Cava Group привлече 366 млн. долара миналия месец. Акциите са поскъпнали със 78% оттогава насам.

Популярен бранд, основан преди почти 250 години, Birkenstock се превърна в луксозен продукт с колаборации с известни имена като Dior, Manolo Blahnik и Valentino. Стилът вдъхнови и серия луксозни варианти от марки като Celine и Givenchy.

Сандалите Birkenstock се продават в САЩ от 1966 г. насам, след като жена на име Марго Фрейзър ги открива по време на ваканцията си в Германия и започва да внася продукта. Сандалите се радват на нарастваща популярност през 90-те и от началото на века, след като редица популярни лица, включително Кейт Мос и Хайди Клум, започнаха да ги носят.

Напоследък Birkenstock инвестира сериозно в изграждането на собствени производствени обекти в Германия. Това включва нов завод за 120 млн. евро в Пазевалк, град на изток от Берлин. Компанията има около 5500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още