IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Gucci плати 3,5 млрд. евро за парфюмерийната компания Creed

Високата цена на сделката отразява стремежа на Kering за експанзия в козметичния сектор, твърдят анализатори

09:49 | 10.07.23 г. 1
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френската компания за луксозни стоки Kering е платила 3,5 млрд. евро за придобиването на парфюмерийния бранд Creed в момент, когато собственикът на Gucci започва стратегически важна експанзия в конкурентния сектор на луксозната козметика, пише Financial Times.

Базираната в Париж компания не разкри условията по обявената миналия месец сделка за Creed, чиито одеколони са били използвани от кралски особи, включително крал Джордж III. Но четирима запознати с въпроса източници са съобщили подробности пред FT.

Това е поредният знак за цените, които купувачите на луксозни козметични марки са готови да платят. По-рано тази година L’Oréal придоби производителя на сапуни Aesop в сделка за 2,5 млрд. долара.

Двама от източниците казват, че една от причините подробностите по сделката да не се разкриват е, че компаниите не искат да обявяват големите маржове на печалба на Creed.

Kering съобщи, че Creed е постигнала приходи от продажби за над 250 млн. евро в годината до март. Двама от източниците коментират, че печалбата на Creed преди лихви, данъци и амортизации е около 150 млн. евро, което ѝ осигурява маржове от над 50%. Доброто финансово представяне на Creed отразява силата на бранда ѝ и липсата на налични компании за придобиване в луксозната козметична индустрия, коментират анализатори.

Основана през 1760 г. в Лондон от Джеймс Хенри Крийд като шивашко ателие, работещо за кралски семейства в Европа, Creed впоследствие става компания за парфюми и мести централата си в Париж през 1854 г. по искане на Наполеон III. Бутикът се специализира в луксозната парфюмерия и е най-известен с мъжкия си аромат Aventus.

Компанията за управление на активи BlackRock придоби мажоритарен дял в Creed през 2020 г. чрез фонда си Long Term Private Capital. Инициатор на сделката е бил Хавиер Феран, президент на компанията за потребителски стоки Diageo и на International Airlines Group, който също така инвестира лично и стана президент на Creed, съобщават някои от източниците.

Сделката показва, че Kering, която е подкрепена от семейство Пино, смята експанзията си в козметичния сектор за приоритет. През последните години Kering е съпътствана от по-вял растеж спрямо по-големи конкуренти като LVMH и Hermès и инвеститори се питат дали тя не разчита прекалено на най-големия си бранд Gucci.

Kering е една от най-големите компании за луксозни стоки в света с приходи от 20,4 млрд. евро миналата година и редица прочути марки като Yves Saint Laurent и Pomellato.

Макар че Kering се стремеше към придобивания и в миналото, включително провалените преговори със швейцарската група Richemont, малко са подходящите цели в сектора на луксозната мода или кожените изделия. Това е принудило Kering да се съсредоточи върху козметичния сектор като ключова област на растеж, съобщава запознат с въпроса източник.

През февруари компанията обяви, че ще създаде ново козметично подразделение, което да разработва парфюми и козметика за модните ѝ брандове, включително Bottega Veneta и Alexander McQueen. Тя също така нае ръководител на козметичния гигант Estée Lauder, който да управлява подразделението.

Продажбите на козметични продукти и парфюми се възстановиха и растат бързо след пандемията и се оказаха устойчиви въпреки високата инфлация напоследък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още