IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследницата на империята L’Oréal стана първата жена с богатство от 100 млрд. долара

Акциите на компанията са напът да отчетат най-добрата си година от 1998 г.

10:00 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Франсоаз Бетенкур Мейерс. Снимка: Bloomberg LP
Франсоаз Бетенкур Мейерс. Снимка: Bloomberg LP

Франсоаз Бетенкур Мейерс стана първата жена, която е натрупала лично състояние от 100 млрд. долара – пореден успех за наследницата и растящата модна и козметична индустрия на Франция.

Богатството ѝ се увеличи до 100,1 млрд. долара в четвъртък, показват данни от индекса на милиардерите на Bloomberg. Това стана възможно, след като акциите на козметичната империя, основана от дядо ѝ, достигнаха нов връх и са напът да отчетат най-добрата си година от 1998 г. Бетенкур Мейерс е 12-а в класацията на най-богатите хора в света, точно след Карлос Слим от Мексико.

Въпреки ръстовете нейното състояние е все още значително под това на друг французин в класацията – Бернар Арно, основател на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, който е и на второ място в класацията със своите 179 млрд. долара. Растящата доминация на Франция в сегмента на търговията на дребно с луксозни стоки подкрепи състоянието и на други богати семейства, включително клана зад Hermes International SCA с най-голямото в Европа семейно богатство, както и братята Вертхаймер, собственици на Chanel.

70-годишната Бетенкур Мейерс е вицепредседател на борда на L’Oréal, компания на стойност 241 млрд. евро, в която тя и семейството ѝ са най-големите единични акционери с дял от почти 35%. Синовете ѝ Жан-Виктор Мейерс и Никола Мейерс също са директори. Управлявана от мениджъри извън семейството в продължение на десетилетия, компанията е основана през 1909 г. от дядото химик на Бетенкур Мейерс – Южин Шюлер, за да продава боята за коса, която създава.

Наследницата като цяло предпочита да е извън светлините на прожекторите. Тя е автор на две книги – петтомно изследване на Библията и генеалогия на гръцките богове, като е известна и с това, че свири на пиано по няколко часа всеки ден.

Като единствено дете Бетенкур Мейерс наследява състоянието си след смъртта на майка си Лилиан Бетенкур през 2017 г., с която има често противоречиви отношения. В началото на новия век правен спор прерасна от семейни кавги до политически скандал във връзка с това дали Лилиан е способна да управлява богатството на семейството. Миналия месец Netflix публикува документална поредица от три части, „L’Affaire Bettencourt“, за сагата, която включва бивш френски президент и таен запис, направен от иконом.

L’Oréal се разрастваше бързо в годините до пандемията, но понесе удар по време на здравната криза, когато по-малко хора използваха грим. Последва обаче бързо възстановяване с интереса на потребителите към луксозни стоки, което увеличи цената на акциите на компанията с 35% тази година.

Бетенкур Мейерс също така е председател и на семейната холдингова компания Téthys, която държи дела на L’Oréal. Нейният съпруг Жан-Пиер Мейерс е главен изпълнителен директор. През 2016 г. двамата създават подразделението Téthys Invest SAS, което инвестира в области, които не се конкурират с компанията. Наскоро Téthys Invest придоби дял във френския застрахователен брокер April Group. Миналата година пък купи модната марка Sezane, като също така инвестира във френския оператор на частни болници Elsan. Фирмата частично се финансира от дивиденти от L’Oréal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още