IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Birkenstock потънаха, след като прогнозата за годината разочарова някои инвеститори

Приходите тази година може да нараснат с до 18% до 1,76 млрд. евро

17:24 | 18.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Книжата на Birkenstock Holding поевтиняват с близо 10% минути след началото на сесията на Wall Street, след като германският производител на едноименните чехли разочарова с изпълнението на целите си за растеж, съобщава Bloomberg.

Ако пониженията се задържат, може да изтрият ръстовете, постигнати след първичното публично предлагане на компанията през октомври.

От Birkenstock посочиха, че приходите тази година може да нараснат с до 18% до 1,76 млрд. евро. Въпреки че това е повече от очакванията на анализаторите, е разочароващо за инвеститорите, които станаха все по-бичо настроени към марката.

Главният изпълнителен директор Оливер Райхер настоя, че Birkenstock има все още много място за растеж след бързото си разрастване през последното десетилетие. Компанията, чиито корени датират още от 1774 г. – се цели към досега неразвити пазари като Китай и Индия, заобикаляйки притесненията за инфлацията и намаляването на разходите на по-традиционните ѝ пазари.

Целта за приходите за 2024 г. е над очакваните средно от анализатори 1,69 млрд. евро. Компанията също така отчете и приходи над прогнозираните и за фискалното си четвърто тримесечие.

Но на фона на все по-оптимистично настроените за бъдещето ѝ инвеститори – особено когато производители на по-практични обувки като Nike предупреждават за търсенето – германската компания трябва да осъществи „значими“ резултати и прогнози за печалбата, ако иска да увеличи цената на акциите си, коментират анализатори на UBS преди публикуването на новите данни.

Въпреки че Birkenstock привлича вниманието на дизайнери от 80-те години на миналия век насам, светът на модата наистина ѝ обърна внимание едва през последните десетина години, когато бяха осъществени колаборации с марки като Dior, Manolo Blahnik и Rick Owens.

Миналата година Birkenstock се възползва и от появата на нейна обувка в касовия хит „Барби“, подкрепяйки образа на бранда, голяма част от чието производство е в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още