IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Birkenstock отбеляза силни резултати за тримесечието при нарастващо търсене

Акциите на компанията обаче поевтиняват заради спад на маржа

17:42 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Birkenstock задмина очакванията за приходите за първото тримесечие в четвъртък, тъй като германският производител на сандали се радва на силно празнично търсене, макар че широката индустрия се възползва от сериозни намаления, съобщава Ройтерс.

Затворени модели и по-нови продукти, насочени към разрастващия се пазар на обувки за тичане, са помогнали на компанията да намери ниша в САЩ и Европа за удобните си обувки. В същото време компанията отчита двуцифрен ръст на приходите на пазарите си.

Акциите на компанията все пак поевтиняха с около 4% във волатилната предпазарна търговия, тъй като разходите, свързани с инвестиции за глобално разширяване, и растящите цени на суровини и труд са свили коригирания марж на основната печалба до 26,9% от 29,1% година по-рано.

Освен това Birkenstock е избегнала по-широк спад на търсенето на луксозни обувки благодарение на значителна потребителска база, която е готова да харчи, и на следпандемичното пренасочване към по-ежедневна и неофициална мода.

„Те успяват да се справят, без да се налага да предлагат [продуктите си] в промоция... Нивата и на намаления са много ниски дори в САЩ“, казва Джесика Рамирез, старши анализатор в Jane Hali & Associates. Търсенето на Birkenstock се „движи от комфорта“ и потребителите усещат, че „си струват парите“, добавя тя.

Приходите за тримесечието са се увеличили с 22% до 302,9 млн. евро спрямо пазарните очаквания за 288,7 млн. евро, показват данни на LSEG.

Birkenstock инвестира в глобално разширяване, включително отваряйки повече магазини в Индия и Китай, за да увеличи продажбите през собствените си канали, където продуктите се продават на пълни цени за разлика от търговците на едро.

Инвестициите, свързани с разширяването, „леко ще засегнат маржовете ни през 2024 г.“, каза Александър Хоф, вицепрезидент по световните финанси, добавяйки, че „това очевидно е временен ефект“.

Компанията запази прогнозата си за годишния коригиран основен марж в нисък 30-цифрен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още