IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: България може да бъде много по-значима за ЕС

Няма богатство без индустрия. Няма индустрия без изобилна, надеждна и евтина енергия, коментира експертът 

16:51 | 15.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Пристанище "Езерово" до Варна. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg
Пристанище "Езерово" до Варна. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Забелязахте ли, че във вчерашната си реч за състоянието на Европейския съюз (ЕС) Урсула фон дер Лайен коментира доста повече (надеждите за) разпад на руската икономика, отколкото положението в Европа? Причината е проста – новините са много лоши и крайно политически неудобни, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България. 

„Това е истинска екзистенциална криза“, цитира Рашев Пол Фос, директор на European Aluminium, европейската браншова организация на производителите и преработвателите на алуминий. „Трябва да направим нещо изключително бързо, иначе съвсем скоро няма да има какво да се поправя“. 

Историческият опит ясно го показва – затвори ли се веднъж завод за първичен алуминий, той никога повече не тръгва. Изключенията са много малко и изискват комбинация от фактори – много високи цени на алуминия, благоприятна институционална рамка и най-вече – наличие на огромни количества надеждна и евтина енергия. Подобно е положението и при други силно енергийно-интензивни тежки индустрии – производството на стомана, цинк, амоняк и торове, пластмаси и всякакви други химикали. 

Боян Рашев
Institut Français de Bulgarie.

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt България – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси. Има бакалавърска и магистърска степен по "Управление на околната среда и ресурсите" от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 г. е финалист националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation.

 

Политици и медии радостно коментират данните за „спестяване на енергия“ и запълване на газовите хранилища в Европа. Много малко хора обаче отбелязват реалната причина – тежката индустрия на Европа загива. Големите заводи на континента просто затварят – приложените инфографики ясно го показват. Това ли са „подобряването на енергийната ефективност“ и „управлението на търсенето“, на които трябва да се радваме? Неработещи стоманодобивни заводи в ЕС. Графика: GMK Center Неработещи стоманодобивни заводи в ЕС. Графика: GMK Center

Има и добра новина: България все още не е част от този процес. Нито един голям наш завод не е затворил – индустриалната ни продукция даже расте със страхотни темпове. Засега. Дължим го преди всичко на изключителното ниво на сигурност и независимост на електроенергийната ни система, изградена около комплекса Марица-Изток, АЕЦ "Козлодуй" и големите ВЕЦ. Неслучайно България се превърна в третия по големина износител на ток в ЕС и практически осигурява стабилността на Балканите.

Обаче тежката индустрия не може да оцелее само с ток. Тя има непрекъсната нужда от ужасяващо количество топлина, пара и/или много високи температури, които могат да бъдат осигурени само от горивен процес на място. Затова природният газ е толкова необходим – той е най-често използваният директен енергиен източник от европейската индустрия, просто защото е най-чист. Следват го висококалоричните въглища и нефтопродуктите, а чак накрая идват биомасата и отпадъците. Рязкото покачване на цените на газа удари производителите на торове и химикали в Европа. Графика: ICIS, Natural Earth Рязкото покачване на цените на газа удари производителите на торове и химикали в Европа. Графика: ICIS, Natural Earth

Ако искаме българската индустрия не само да оцелее, но и да може да помогне на Европа, като произвежда и изнася още повече, трябва да ѝ осигурим нужните количества надеждна и евтина енергия. За съжаление, нямаме значими находища на качествени въглища и нефт, но е много вероятно да имаме природен газ. Трябва просто да инвестираме в проучване и евентуален добив – без никакво значение дали е конвенционален, шистов или дълбоководен. Освен това със сигурност имаме голям ресурс от биомаса, който съвсем не използваме пълноценно и устойчиво.

И най-накрая, имаме големи количества отпадъци, които не стават за рециклиране, но имат висока калорийна стойност. В Западна Европа в момента са води война за такъв материал, защото той практически замества газа в топлофикациите и въглищата в индустрията. А какво правим ние? Заравяме го в депа – отдавна забравена практика в Западна Европа. Или в най-добрия случай плащаме на циментовите заводи за „третирането“ му. 

Проекти и инвеститори за всеки от гореописаните възможни собствени източници на енергия не липсват. Политическа воля обаче няма. А като гледам безграничния популизъм, с който ни заливат покрай идващите избори – няма и да има. А без нея нищо не може да се случи. 

Фактите обаче остават: Няма богатство без индустрия. Няма индустрия без изобилна, надеждна и евтина енергия! 

Последна актуализация: 16:51 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още