IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната, енергийният пазар и икономическият преход: Как ЕС се готви за стабилност и растеж

Европа може да постигне много, когато е обединена, изтъкна председателят на ЕК в обръщението си към евродепутатите

12:52 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на съюза. Снимка: Пресслужба на ЕП
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на съюза. Снимка: Пресслужба на ЕП

Войната, енергийният пазар и енергийните доставки, икономическият преход и новите партньорства – това са основните теми, по които говори председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в годишното си обръщение към евродепутатите и членките в блока, известно още като речта „За състоянието на съюза“.

„Никога досега този парламент не е дебатирал по състоянието на съюза в състояние на война на европейска земя“, подчерта тя в началото на речта си в присъствието и на съпругата на президента на Украйна Олена Зеленска в залата.

По думите на Фон дер Лайен една сутрин през февруари Европа се е събудила и е видяла „колко страшна и брутална е войната“. Според нея Европейският съюз (ЕС) е показал солидарност, защото бежанците са намерили подслон, украински знамена се веят по улиците на европейските градове, а украинските деца са намерили място в училищата в страните членки. „Европейците не се поколебаха и намериха кураж да направят това, което е правилно“, изтъкна тя.

Според нея много неща са поставени на карта не само за Украйна, но и за цяла Европа и за света. Това не е само война, това е война за нашата енергия, икономика, ценности, бъдеще, това е автокрация срещу демокрация. „Изправям се с убеждението, че имаме необходимия кураж и солидарност …, че Путин ще се провали, а Украйна и Европа ще победят“, посочи още председателят на ЕК.

Европа може да постигне много, когато е обединена, изтъкна Фон дер Лайен. Пандемията беше безпрецедентна, но европейската икономика успя бързо да се възстанови, а планът за възстановяване ще е гарант за постоянен поток инвестиции, посочи още тя.

Санкциите срещу Русия остават

Урсула фон дер Лайен коментира, че при финансовата криза преди 15 години на ЕС му е трябвало много дълго време – години, за да приеме дългосрочни решения. При настъпването на пандемията това се е случило за седмици, а тази година - в момента, в който руските войски преминаха границата на Украйна, ЕС е дал „единен, решителен, незабавен отговор“.

В речта си Фон дер Лайен посочи, че санкциите срещу Русия трябва да останат. „Трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме. Същото важи и за финансовата подкрепа за Украйна“, каза тя.

Председателят на ЕК изтъкна, че досега е изплатена над 90 млрд. евро финансова помощ за Украйна без военната помощ. Отделно възстановяването на страната от войната ще изисква огромни ресурси.

Фон дер Лайен коментира и че ще бъде мобилизирана силата на единния пазар за увеличаване на растежа на страната, както и ще се разшири търговията.

Европа трябва да се отърве от зависимостта си от Русия

Според председателя на ЕК урокът от тази война е, че ЕС е трябвало да се вслуша повече в гласа на онези, които познават руския президент Владимир Путин – журналистката Анна Политковская и нейни колеги, които са огласили престъпленията му и са платили за това, както и гласове от Балтийските страни и другите държави от Централна и Източна Европа, както и опозицията в Беларус.

По думите ѝ Балтийските страни са инвестирали много в последните години, за да станат независими от Русия.

Цяла Европа трябва да се отърве от зависимостта си от Русия, особено в областта на енергийните доставки, подчерта тя. Фон дер Лайен цитира и данни, според които през 2021 г. ЕС е внасял 40% от природния газ, който потребява, докато през 2022 г. този дял е паднал до 9%.

По нейните думи Русия продължава активно да манипулира енергийния пазар в Европа, заради което следва и увеличение на цените. Затова властите в ЕС предлагат мерки за намаляване на потреблението на енергия, целенасочена подкрепа за МСП, както и за уязвими категории хора.

Финансирането ще дойде от извънредния данък върху свръхпечалбите на енергийните компании. Очаква се да се съберат над 140 млрд. евро, каза фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че за да се създадат условия за по-ниски цени на енергоносителите и енергията, ЕС трябва да се погрижи за сигурността на доставките и конкурентоспособността в световен план. Част от тази картина е инфраструктурата за доставки на втечнен природен газ, който заема все по-голям дял от доставките.

Тя подчерта и подготовката за инвестиции в иновативни технологии за доставка и използване на водород. Общо 3 млрд. евро по линия на плана за възстановяване на ЕС след пандемията ще са на разположение на европейската водородна банка за изграждането на този нов пазар.

Икономически преход – стабилност и растеж

В речта си председателят на ЕК каза, че ще се приемат нови мерки за икономическо управление и фискален контрол, така че страните членки на блока да имат гъвкавост как да намаляват дълга си, но и да осигурят по-голяма отчетност относно резултатите, които постигат по плана за възстановяване.

Според нея ЕС трябва да преоткрие духа на Маастрихт, като се върне към стабилност и растеж.

Тя изтъкна, че икономиката преминава през преход, като е необходимо да поддържаме ценностите на социалната пазарна икономика.

Що се отнася до подкрепата на малките и средни предприятия, предстои да бъдат приети общи данъчни правила за икономическа дейност в Европа, които ще намалят бюрокрацията. Ще се преразгледа и директивата за просрочените плащания, защото всяка четвърта несъстоятелност в ЕС е заради просрочени плащания, коментира Урсула фон дер Лайен.

За недостига на работна ръка тя коментира, че е необходимо да се привличат повече хора от трети страни за осигуряване на растежа.

Председателят на ЕК изтъкна и необходимостта от подобряване на запасите на ЕС от редкоземни метали, за да не се поставя блокът в нова зависимост в тази област, както с газа.

Според нея ключови за икономиката на ЕС са и новите партньорства, вкл. с Чили, Мексико, Нова Зеландия, Индия, Австралия, с които се водят преговори за търговски сделки на различен етап. Подобно на заводите за ваксини в Африка, ЕС планира да разпространява и модерни технологии и да инвестира в Латинска Америка заедно със САЩ и Г-7. На среща с президента на САЩ Джо Байдън ще се обсъждат такива проекти за партньорства

Тя подчерта, че ЕС няма да е завършен без страните от Западните Балкани, Молдова и Украйна и призова да се създаде политическа общност на Европа, която включва и по-далечни страни.

ЕК скоро ще представи и нова рамка за борба с корупцията, посочи още Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още