IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар: Енергийният шок увеличава риска от рецесия в Европа

Възможно е да се насочим към една от най-трудните зими от поколения насам, смята Паоло Джентилони от ЕС

20:00 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Несигурността остава изключително висока и рискът от рецесия се увеличава. За това предупреди комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз (ЕС) Паоло Джентилони на конференция в брюкселския мозъчен тръст "Брюгел", пише БГНЕС.

Джентилони смята, че заплахата от рецесия в Европа нараства, тъй като рязкото повишаване на цените на енергията, предизвикано от руската инвазия в Украйна, нанася удар върху икономиката.

"Възможно е да се насочим към една от най-трудните зими от поколения насам", смята еврокомисарят.

Джентилони, бивш министър-председател на Италия, заяви, че "редица предупредителни светлини мигат в червено", докато "руската война продължава".

"Цените на енергията счупиха нови рекорди, инфлацията продължава да се покачва, а икономическите нагласи се влошават", каза той.

Въпреки това икономическата картина не е само "мрачна", каза Джентолини. Той визира данните, публикувани по-рано през деня в сряда, според които заетостта в Европа все още е силна, а проблемите на веригата за доставки, породени от пандемията от коронавирус, започват да се решават.

В сряда стана ясно още, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е достигнал 0,8% на тримесечна база до края на юни, а в целия ЕС - 0,7%.

На годишна база БВП на еврозоната се е увеличил с 4,1%, а на ЕС - с 4,2%, като е налице видимо забавяне - в периода януари-март годишният ръст на икономиката на еврозоната беше 5,4%, а в общността - 5,5 на сто.

"Ако останем единни... можем да гарантираме, че следващите месеци няма да бъдат запомнени като зимата на нашето недоволство, а като предвестник на нова европейска пролет", смята Джентилони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още