IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на обема търговия на дребно в ЕС и еврозоната се забавя през юли

За месеца ръстът е от 0,3% при 1% предходния месец и за двата региона

13:53 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Обемът на търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната се е увеличил с 0,3% през юли спрямо предходния месец на сезонно коригирана база. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник.

През юни 2022 г. обемът търговия на дребно отчете ръст от 1% и в двата региона.

На годишна база обаче индексът на продажбите на дребно на сезонно коригирана основа се свива с 0,9% в еврозоната и с 0,5% в ЕС. Обемът търговия на дребно в ЕС и еврозоната на сезонно коригирана база. Графика: Евростат Обемът търговия на дребно в ЕС и еврозоната на сезонно коригирана база. Графика: Евростат

Месечно сравнение по сектори и страни членки

В еврозоната през юли спрямо юни обемът търговия на дребно се е увеличил с 0,4% за автомобилните горива и с 0,1% за храните, напитките и тютюневите изделия. В същото време спад от 0,4% има при нехранителните продукти.

В ЕС увеличение от 0,3% има при автомобилните горива, но спад от 0,2% е налице при нехранителните продукти и 0,1% при храните, напитките и тютюневите изделия.

При страните членки най-голям ръст при общия обем търговия на дребно се наблюдава в Германия (1,9%), Нидерландия (1,7%), Люксембург и Полша (по 1,5%). Обратно, най-значителен е спадът в Австрия (-1,8%), Финландия (-1,7%) и Испания (-1%).

За България на месечна основа налице е спад от 0,1% спрямо понижение от 1,7% през предходния месец.

Промяна на годишна основа

Що се отнася до сравнението със същия месец на предходната година, то в еврозоната обемът търговия на дребно намалява с 2,4% за сегмента на храните и с 0,9% при нехранителните продукти. Увеличение обаче има от 0,6% за автомобилните горива.

В ЕС пък спад от 2% има за храните и с 0,7% при нехранителните продукти, а увеличение от 1,3% е налице при автомобилните горива.

Що се отнася до страните членки, най-голямо годишно намаление при обемът търговия на дребно има в Дания (-7,7%), Люксембург (-6,3%) и Ирландия (-5,6%). Най-голямо е увеличението в Словения (25%), Малта (9%) и Полша (7,6%).

За България годишното изменение е -0,7% при 0,1% предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още