IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се свива отново и през август

Общият индекс на мениджърите по поръчките се понижава до 18-месечно дъно и е под предварителните стойности

12:31 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнес активността в еврозоната се свива за втори месец през август на фона на свито търсене. Потребителите стават все по-притеснени за растящите разходи за живот и помрачените икономически прогнози, пречещи на покупките им.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се понижава до 18-месечно дъно от 48,9 пункта през август от 49,9 пункта месец по-рано, съобщава Ройтерс. Това е и под предварителните данни за 49,2 пункта. Прагът от 50 пункта разделя свиването от растежа.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната. Графика: tradingeconomics.com Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната. Графика: tradingeconomics.com

„Втори месец на влошени бизнес условия в еврозоната увеличават вероятността за свиване на БВП през третото тримесечие“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на S&P Global.

„През август производството намалява с по-бърз темп, като компании и домакинства ограничават разходите си на фона на последното ускорение на инфлацията и растящата несигурност за икономическите прогнози“, допълва той.

Индексът за нов бизнес се понижава до 46,9 пункта от 47,6 пункта, което е най-слабото представяне от ноември 2020 г.

PMI индексът за сектора на услугите в блока пада до 49,8 пункта от 51,2 пункта – под предварителните изчисления за 50,2 пункта, което е първият месец под прага от 50 пункта от март 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още