IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тласък за незабавните плащания: ЕК иска да забрани таксите за преводи в реално време

В реално време сумата се превежда по сметката на получателя в рамките на десет секунди, но в ЕС технологията е слабо използвана 

12:16 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Европейската комисия (ЕК) иска да въведе стандарт за преводите в реално време, а за банките да създаде съответните изисквания. Тя иска всички кредитни институции да предлагат плащания в рамките на секунди. Освен това преводите в реално време не трябва да са по-скъпи от стандартните преводи чрез Sepa, които обикновено са безплатни. Това се посочва в проекта за регламент на ЕК, с който Handelsblatt разполага.

От около пет години съществува общоевропейски набор от правила за преводи в реално време, наричани още незабавни плащания (Instant Payments). В реално време сумата се превежда по сметката на получателя в рамките на десет секунди. При обичайните трансфери това обикновено отнема един работен ден.

Досега обаче плащанията в реално време са слабо използвани - според ЕК твърде слабо. Делът на незабавните плащания във всички преводи в евро в ЕС е бил 11% през първото тримесечие, се посочва в проекта на регламент.

Една трета от доставчиците на платежни услуги в ЕС не предлагат плащания в реално време. А скоростта, с която нараства броят на доставчиците, е твърде ниска, „което възпрепятства по-нататъшното интегриране на единния платежен пазар на ЕС".

Повечето европейски банки предлагат незабавните плащания като опция. Свръхбързите трансфери често се заплащат допълнително, най-често 50 цента или едно евро. Тъй като не се нуждаете от плащания в реално време в ежедневието, те са малко използвани.

Незабавните плащания могат да заменят картовите плащания

Една от целите на Европейската комисия е да повиши конкуренцията и ефективността на платежните операции в ЕС. Преди регламентът да влезе в сила, той трябва да бъде съгласуван с държавите членки и с Европейския парламент.

Незабавните плащания се считат за иновативна технология. Досега обаче няма новаторска и общоприета иновация в сектора, която да се основава на плащания в реално време. Себастиан Маус, партньор в консултантската фирма Roland Berger, очаква „нови случаи на използване и бизнес модели, каквито вече наблюдаваме в международен план".

Например незабавното изпълнение на превод може да замени картовите плащания на касата. „За компаниите има предимства при съгласуването на входящите плащания - процес, който днес все още е много забавен и се извършва ръчно“, посочва Маус.

Банките, които обединиха усилията си в Европейската инициатива за разплащания (European Payment Initiative, EPI), също смятат, че трансферите в реално време са в основата на финансите на бъдещето. Въпреки това първоначалната цел на EPI да създаде своя собствена нова платежна система с нова платежна карта беше изоставена. Целта беше европейските кредитори да станат по-независими от мощни американски корпорации като Mastercard, Visa и Paypal.

Евродепутатът от християндемократите Маркус Фербер също смята, че стремежът към незабавни плащания е положителен: „Днес вече просто не е в крак с времето, ако трябва да измерваме обработката на плащанията в дни и часове. Фактът, че обработката на плащанията в реално време се превръща в нов стандарт, е в полза на потребителите", казва той пред Handelsblatt.

Въпреки това Фербер настоява, че трябва да се гарантира, че „потребителите се ползват от същите стандарти за защита на потребителите и сигурност, както при обикновените плащания в Sepa". Например важно е потребителите да могат да изтеглят дефектни незабавни плащания в рамките на определен период от време, ако е необходимо.

Бъдещето на финансите и на финтех компаниите ще е една от темите на единадесетото издание на конференцията Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което водещият икономически сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Повече вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още