IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинският жаргон обърква пациентите

В последно време обаче те демонстрират по-голямо разбиране на термините

09:30 | 28.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Както всеки друг журналист, когото познавам, напоследък прекарах време с ChatGPT, нов чатбот с изкуствен интелект, който може да създава вицове, стихотворения, студентски есета и, да, вестникарски статии, пише колумнистката на Financial Times Пилита Кларк.

Когато го помолих да „напише забавна статия“, той отвърна с: „Докато седя тук и пиша на лаптопа си, не мога да не се чувствам като най-големия идиот в света. И не, не е само защото прекарах половин час, опитвайки се да измисля как да сваля котката си от клавиатурата (провалих се ужасно).“ Следват още 344 думи, които лесно биха могли да бъдат написани от човек. Не много блестящ, но все пак човек.

Имаше спорадични клишета и смятам, че определението на чатбота за „забавно“ беше доста широко. Впечатляващо е обаче, той многократно успяваше да избегне един дефект, който продължава да тормози хората: жаргонът.

Всъщност чатботът обрисува бегло един от най-лошите видове - бизнес жаргонът - заявявайки, че бръщолевенето за синергии и ключови индикатори за представяне може да бъде „объркващо или изключващо“. „Като цяло“, каза той стегнато, „най-добре е да използвате ясен език, който може лесно да бъде разбран от всеки, който слуша или чете“. Абсолютно.

Все още мислех за това ден по-късно, когато се натъкнах на ново проучване от изследователи от Университета на Минесота върху вид жаргон, за който не съм се замисляла много преди, но е трябвало: медицинският.

Очевидно е лошо да кажете на пациента нещо за здравето му, което той не успява да разбере напълно. Лекарите знаят това от години, но, подобно на своите корпоративни колеги, бълващи жаргон, продължават да се придържат към своя.

Уви, някои от тях все още използват фрази, които обикновените хора смятат, че означават обратното на това, което се има предвид, особено когато става въпрос за „положителни“ и „отрицателни“ резултати от тестове.

Изследователите от Минесота установяват, че макар 96 процента от хората да разбират, че отрицателният резултат от теста за рак е добра новина, само 67 процента знаят, че фразата „вашите възли са положителни“ означава, че ракът ви се е разпространил.

Акронимите също объркват. Някои лекари все още използват фрази като NPO, от латинското nil per os, или нищо през устата, когато искат да кажат, че пациентът не трябва да яде или пие за известно време.

Проучването показва колко рисковано може да бъде това. Когато на участниците беше показан терминът: „Ще трябва да бъдете NPO след 8 сутринта“, само 11% разбраха какво се има предвид. Но 75 процента са знаели точно какво да направят, ако им е било казано: „Не приемайте нищо през устата след 8:00 часа“.

Думите с различно значение в медицината също създават неприятности. Когато лекарите говорят за „окултна инфекция“, те имат предвид инфекция, която е скрита. Според проучването повече хора смятат, че това има нещо общо с проклятие.

Изследователите смятат, че тяхното проучване е най-голямото по рода си и първото, което сравнява колко добре хората разбират жаргона спрямо фразите, които не са жаргон.

Но в никакъв случай то не е първото, което разкрива проблема. Други анализи от САЩ и Европа показват, че медицинският жаргон от години обърква пациентите с рак, страдащите от диабет и родителите на болни деца или недоносени бебета.

Добрата новина е, че разбирането на пациентите може би започва да се подобрява.

През 2001 г. проучване в Обединеното кралство показа, че само 52 процента от хората разбират, че фразата „туморът прогресира“ е лоша новина, което не е изненадващо, като се има предвид, че прогресът обикновено означава, че се случва нещо добро. Но 79 процента от участниците в проучването на изследователите от Минесота вече знаят, че тази фраза всъщност означава обратното.

Не е напълно ясно защо разбирането може би нараства, но пандемията може да е помогнала. Годините, през които чакахме, за да видим дали тестът ни за Covid е положителен или отрицателен, може би обяснява защо сега има почти всеобщо разбиране, че отрицателният тест за рак е добра новина.

Така или иначе, по-добре е да се придържате към нещо, което всеки може да разбере веднага, като „тестът не показва рак“. По този начин, както казва чатботът с изкуствен интелект, има по-голям шанс лекарите да бъдат разбрани от пациентите, семействата им, а и от колегите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още