IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският Der Standard: Руското влияние в България се засилва 

Липсата на върховенство на закона в България и влиянието на Русия в страната тревожат Запада, пише Аделхайд Вьолфл 

14:19 | 15.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сувенирите губят своята национална идентичност. Наред с българските знамена и сувенири, в някои от магазините се продават руски флагове и фланелки със сърп и чук, КГБ, с лика на Путин, Сталин и Ленин. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Сувенирите губят своята национална идентичност. Наред с българските знамена и сувенири, в някои от магазините се продават руски флагове и фланелки със сърп и чук, КГБ, с лика на Путин, Сталин и Ленин. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Българският президент Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл. Сега той се противопоставя на санкциите върху руското гориво за атомните електроцентрали и отхвърля по-нататъшната оръжейна помощ за Украйна. На срещата на върха на ЕС през миналата седмица той обяви, че България ще наложи вето на някои ограничителни мерки срещу Русия заради агресивната ѝ война срещу Украйна, пише в свой коментар за австрийския Der Standard Аделхайд Вьолфл

По-конкретно Радев спомена два реактора в българската електроцентрала „Козлодуй", построени през 1974 г., които продължават да работят по съветски образец. Радев заяви, че промяната в преноса на гориво може да се окаже проблем за тези реактори. „Крайно време" е да се обсъди и как да се сложи край на войната в Украйна, поясни още държавният глава. 

От две години Радев е фактически най-влиятелният политик в България, въпреки че според конституцията тази отговорност трябва да се носи от ръководителя на правителството, а не от държавния глава. Но тъй като българският парламент не е в състояние - или е в състояние само за няколко месеца - да състави мнозинство за коалиция, повече от две години на власт са временни кабинети, де факто под командването на Радев, припомня авторът. 

Без оръжия за Украйна

Миналата седмица Радев открито заяви, че „служебното правителство с чиста съвест" няма да позволи на България да се съгласи отново да изпрати оръжие на Украйна. Фокусът трябвало да бъде върху това как да се спре войната. Преди това Радев „предупреди", че отдръпването от Русия може да доведе до икономически проблеми и да затрудни енергийните доставки. При предишното временно правителство се обмисляше и възобновяване на бизнеса с руския „Газпром“. 

Радев бе подкрепен от Социалистическата партия, която е наследник на Комунистическата партия. Миналата година той се обърна срещу избрания либерален и прозападен министър-председател Кирил Петков. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат отново на 2 април; след изборите на 2 октомври миналата година не беше сформирано правителство.  

Законът Магнитски

Заради корупцията и прокремълската политика на някои български политици САЩ и Великобритания наложиха санкции в петък. Основанието за санкциите на САЩ е глобалният закон „Магнитски" и контролът на активите на Министерството на финансите на САЩ. Така например бяха санкционирани бившият финансов министър на Борисов и политик от ГЕРБ Владислав Горанов, ръководителят на Движение „Русофили" Николай Малинов, двама бивши депутати от Социалистическата партия и бившият министър на енергетиката и бивш директор на АЕЦ „Козлудуй" Александър Николов.

Твърди се, че Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, докато е разследван за шпионаж, за да получи медал и 2,5 милиона рубли от самия руски президент Владимир Путин.

Странни експлозии

Великобритания наложи санкции на бившия медиен магнат и настоящ депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски и на бившия хазартен магнат Васил Бошков. „Истинските реформи ще се случат само ако има реформа в съдебния сектор и в прокуратурата", заяви наскоро посланикът на САЩ в София Херо Мустафа. В допълнение към очевидната липса на върховенство на закона в България и влиянието на Русия в страната – член на ЕС и НАТО, е причина за безпокойство на западните сили.

Неотдавна журналистът Христо Грозев заяви, че руското разузнаване, с помощта на паравоенни групи, се е опитало да свали правителството в София през април 2016 г. Грозев припомни, че през 2014 г. и 2015 г. са станали шест експлозии в български складове и предприятия за производство на военно оборудване, при които са загинали общо 16 души. По същото време подобни инциденти се случват и в Чешката република.

Очевидно целта е била да се спрат военните доставки за Украйна. Според Грозев руските агенти, идентифицирани като извършители в Чешката република, са били в България по време на взривовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 4
onezero007
преди 1 година
На срещата със Зеленски бяха цяла група държавни глави, която не подкрепя засилване на санкциите. И в тази група заедно с Радев беше и премиерът на Австрия, очевидно и там се засилва руското влияние. И реакторите на АЕЦа дето работят са построени около 1990-та, не 1974.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Един Българин ... идея си нямаш колко промити ходят около теб! Незнам дали се засилва в последно време, при положение че винаги е било силно у нас и за това сме и най бедните в ЕС, но това е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: doba ... ама хич не ти личеше че имаш едно на ум докато разпространяваше руските опорки до скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
Един Българин
преди 1 година
Загрижили се те....гледат да си запазят властта за сметка на влизането ни в Шенген. Не че последното е най-добрата идея като се има в предвид с кой граничим, но да говориш че руското влияние се засилва е като да твърдиш че няма глобално затопляне..."свободни съчинения" като на МУТРОфанова че българите били обичали Руската федерация...може да харесваме руската култура, постижения и интелигенция, но чак пък да обичаме и одобряваме всичко, което правят :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Всеки път когато чуя, че ня*КОЙ се е загрижил за БГ народа, имам едно на ум.От времето на Хитлер някъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: 0pk всяка лъжа или измислица от фабриката ви за пропаганда е 100% друго мнение! :D:D:D Венсерамос инакомислещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 16
0pk
преди 1 година
Всичко, което са прави в разрез с желанията на големия брат, е 100% руско влияние. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Jorkata
преди 1 година
А дано не са прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още