IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от по-дързък план за капиталовите пазари

Ръстът в кредитирането на компаниите в региона от 2014 г. насам е по-малко от половината на този в САЩ

18:00 | 07.07.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Как Европа ще финансира огромните средства, нужни като инвестиции в енергийния преход, дигиталната инфраструктура и отбраната? Въпреки огромните спестявания за 33 трлн. долара Европа има проблем за преодоляване. Капиталовите пазари са недоразвити, а банковият сектор не е достатъчно голям, за да управлява нарастващите нужни за капиталови разходи. За да се решат инвестиционните главоблъсканици, са нужни по-дълбоки капиталови пазари, пише Хю ван Стийнис, заместник-председател на консултантската Oliver Wyman, за Financial Times.

Нуждата е огромна. Европейската комисия (ЕК) изчислява, че зеленият преход изисква допълнително 620 млрд. евро всяка година до 2030 г., като още 125 млрд. евро са необходими за дигиталния преход. Нещо повече, инвазията на Владимир Путин в Украйна и перспективата за втори мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ засилват нуждите за по-големи военни разходите.

Въпреки многобройните муниции на Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче ръстът в кредитирането на компаниите в региона от 2014 г. насам е по-малко от половината на този в САЩ. Разликата в икономическото представяне между двата региона отдавна тормози централните банкери на Европа. Разширяващата се разлика прави гнева дори по-голям.

„Трябва да мобилизираме частните спестявания в безпрецедентен мащаб и много над това, което банковата система може да осигури“, заяви бившият премиер на Италия и председател на ЕЦБ Марио Драги преди публикуването на предстоящия му доклад за подобряване конкурентоспособността на Европа.

Въпреки известния напредък остава огромна разлика в съотношението на рисковия капитал спрямо БВП в Европа и в САЩ. Европейските компании имат по-малко възможности за финансиране, които да им помагат да инвестират и да растат.

Има все повече призиви да се отърсят от праха недовършените планове за съюз на капиталовите пазари, водени от председателя на ЕЦБ Кристин Лагард. Последните доклади на бившия премиер на Италия Енрико Лета и на бившия гуверньор на Френската централна банка Кристиан Нойер също защитават тази позиция.

Идеята за единен пазар на капитала в Европа обаче е в застой от десетилетия. Дръзките идеи често замират.

Последните избори в Европа вероятно ще направят нещата дори по-сложни, така че може би е време да се промени тактиката. За да се изчистят блокажите в системата, създателите на политики трябва да се обединят с финансовите представители, които позволяват движението на капитал, от своя страна освобождаващи собствения си капацитет за кредитиране. Това е особено важно, тъй като банките осигуряват по-голямата част от кредитирането на европейски малки и средни предприятия, а те формират почти две трети от работните места.

Правилата, написани в отговор на финансовата криза, наказваха сурово секюритизациите и европейският пазар за тях така и никога не се възстанови наистина. Нежелана последица е, че банките са прибегнали до сложни изкуствени трансфери на риск, които само най-големите могат да предприемат, като по този начин се възпират регионалните банки.

„Платежоспособност II“, книгата с правила за застрахователите, прави икономически непривлекателно финансирането на дългосрочен инфраструктурен проект или закупуването на пакет от заеми за малък бизнес, намалявайки потенциалната възвръщаемост и ограничавайки наличното финансиране.

Време е правилата за секюритизация да бъдат пренастроени, за да отразяват по-добре истинския рисков профил на активите, да бъдат в крак с развиващите се капиталови пазари и да се насърчат инвестициите за европейския растеж. Реформите в правилата на „Платежоспособност II“ също са от съществено значение, заедно със системните промени в банковата рамка и стандартите на финансовия пазар.

Екосистемата на рисковия капитал трябва да се подхрани, да се използва частното кредитиране и тромавите правила за устойчивост на фондовете да се калибрират отново.

Преди всичко Европа се нуждае от по-гъвкав и диверсифициран финансов пазар. Ако плановете за съюз на капиталовите пазари не успеят да постигнат резултат, това може да доведе до по-нисък растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още