IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank започва да продава активи от потъващото си портфолио

Лидерът на компанията Масайоши Сон се опитва да се справи с кризата

17:57 | 09.08.22 г. 2
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

SoftBank Group ускорява продажбите на активи, след като нейното звено Vision Fund записа близо 50 млрд. долара загуба за първите шест месеца на годината. Сега главният изпълнителен директор Масайоши Сон е изправен пред все по-малко възможности и пред спадащите оценки на компаниите в портфейла на фонда, предава Ройтерс.

В понеделник Сон каза, че води преговори за продажба на фирмата за управление на активи Fortress, без да коментира оценката. Освен това SoftBank набра 2,4 млрд. долара чрез продажбата на акции в T-Mobile US през последното тримесечие, докато се освобождаваше от още активи.

Но докато оценките спадат, лесните опции за набиране на капитал стават все по-трудни за намиране.

След като SoftBank се насочи към инвестиции в технологични компании, а Сон се сдоби с репутация на човек, който генерира голяма възвръщаемост, която може да бъде ползвана за допълнителни технологични инвестиции, милиардерът иска да избегне продажбата на активите на Vision Fund на загуба, твърдят анализатори.

„По-голямата част от портфейла потъва, което прави продажбите по-трудни за оправдаване“, пише анализаторът на Redex Research Кърк Будри. Той посочва компанията за онлайн търговия Coupang и фирмата за доставки на храна DoorDash като потенциални кандидати.

За периода от април до юни Vision Fund излезе напълно от някои инвестиции, включително Uber Technologies и имотните платформи Opendoor Technologies и KE Holdings, която управлява китайската Beike.

SoftBank продаде финалния транш от акциите на Uber на загуба, изчислява Будри, и е генерирала обща възвръщаемост от едва 1,5 млрд. долара от дела. Сон подкрепи фирмата, отправяйки поглед към автономното шофиране, а SoftBank се превърна в най-големия акционер на компанията. Но Uber се отказа от усилията си за разработка на самоуправляващ се автомобил.

„SBG (SoftBank Group) иска да монетизира всеки актив на разумна цена“, пише анализаторът на Jefferies Атул Гоял. „Това е добър сигнал за акционерите в SBG, макар че не отговаря съвсем на... компаниите, в които е инвестирала“.

Сон е продавал активи и при предишни спадове, за да набере средства, включително в ранните дни на пандемията.

SoftBank реши да продаде дизайнера на чипове Arm на Nvidia през 2020 г., но по-късно сделката се провали заради регулаторни пречки. Сон все още се надява, че ще успее да листне Arm в Съединените щати.

Японският конгломерат също така заложи на големия си ликвиден дял в компанията за електронна търговия Alibaba с цел набиране на средства.

Но времената се променят предвид понижаващите се оценки.

Въпреки че SoftBank набра 17,3 млрд. долара през последните няколко месеца благодарение на дела си в Alibaba, китайската фирма загуби повече от две трети от пазарната си капитализация спрямо върха, който достигна в края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Я, някой сложил минуси. Какъв кеф. А софтбанк, доде не стане хардбанк, нале, 06.30.И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
ХА! А, когато каних бай Масайоши да погледне тук едни неща, умникът, даже не отговори. Е, СОРИ, бай Масайоши. Кога си втренчен в пъпа си, така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още