IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боб Айгър: Посещенията в кината няма да се върнат до нивата отпреди пандемията

Потребителите все повече привикват към удобствата на стрийминга, казва бившият лидер на Walt Disney

13:26 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Коронавирусната пандемия е оставила „постоянен белег“ върху бизнеса с киносалоните, твърди бившият главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, цитиран от CNBC.

„Не мисля, че филмите някога ще се завърнат, що се касае до посещенията в кината, към нивата, които достигаха преди пандемията“, коментира ветеранът от медийната индустрия по време на Code Conference, организирана от Vox Media в Бевърли Хилс, Калифорния.

Айгър, който се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Walt Disney през февруари 2020 г., предавайки управлението на тогавашния ръководител на тематичните паркове Боб Чапек, посочва, че „изборът“ е основната причина киноманите да не се връщат в кината със същия темп като преди.

Той отбелязва, че потребителите са свикнали със стрийминг услугите, докато са били затворени у дома, и са започнали да се наслаждават на съдържанието в тези платформи, както и на гъвкавостта да изберат какво и кога да гледат. Айгър побърза да добави, че не смята индустрията с кината за „мъртъв бизнес“, но пандемията е ускорила и насърчила промяната в потребителските навици.

Между януари и края на август боксофисът в САЩ и Канада е генерирал около 5,3 млрд. долара, което е с 31% по-малко спрямо 2019 г. Той е на път да генерира около 7,5 млрд. долара общи приходи от продажби до края на годината. За сравнение през 2019 г. сумата в боксофиса достигна 11,4 млрд. долара за годината.

Има други фактори, водещи до спада, включително значително по-малкия брой филмови премиери. Само 46 продукции бяха пуснати в повечето киносалони на вътрешния пазар през първите осем месеца на годината. В рамките на същия период през 2019 г. бройката им е била 75.

Положителната страна е, че киноманите сега харчат повече, когато посещават кина, и избират билети на по-високи цени, за да гледат филми на премиум екрани.

Айгър посочва, че кината не са единственото място, на което публиката може да види раждането на големи франчайзи.

„Смятам, че филмовата индустрия твърдеше, че не можете да създадете културно въздействие, без всички да ходят на кино през уикенда във всяка страна по света“, посочва той. „Вече не съм съгласен“.

Айгър посочва „Игра на тронове“ на HBO и „The Mandalorian” на Disney като сериали, които са оказали значително въздействие без помощта на кината.

„Това не означава, че гледането на кино изчезва“, коментира Айгър. „Аз много вярвам във филмите. Обичам големите филми..., но нещата се връщат там, където бяха“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още