IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google не успя да обори глобата на ЕС

Съдът се съгласи с решението на регулаторите, но намали наказанието с 5%

14:03 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google претърпя втория си неуспех за по-малко от година, след като върховният съд на Европейския съюз се съгласи с антимонополните регулатори на блока, че компанията е злоупотребила с господстващото си положение, но намали глобата с 5% поради несъгласие по една от точките, предава Ройтерс.

Интернет гигантът загуби обжалването на глобата от 2,42 млрд. евро, която му беше наложена миналата година – първата по три разглеждани казуса.

„Съдът до голяма степен потвърждава решението на Комисията, че Google е наложила незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с Android и на операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на своята търсачка“, посочва съдът.

„За да отрази по-добре тежестта и продължителността на решението, съдът счита за уместно обаче да наложи глоба от 4,125 млрд. евро на Google, като в определени аспекти мотивите му се различават от тези на Комисията“, казват съдиите.

Решението дава подкрепа на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер след неуспехите ѝ с дела срещу други технологични гиганти като Intel и Qualcomm тази година.

Вестагер предприе действия срещу т.нар. Big Tech (големите технологични компании), налагайки им огромни глоби, за да осигури равнопоставеност в 27-те държави членки на Европейския съюз.

В решението си от 2018 г. Европейската комисия заяви, че Google използва Android, за да затвърди господството си в общото търсене в интернет като плаща на големи производители и мобилни оператори, както и чрез налагането на ограничения.

Google заяви, че е действала като безброй други фирми и че подобни плащания и споразумения помагат на Android да остане безплатна операционна система. Компанията отправи критики към решението на ЕС, посочвайки, че то не е съобразено с икономическата реалност на мобилните софтуерни платформи.

Страните могат да обжалват правни въпроси пред Съда на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още