IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции продължават да се стичат към фондовете за рисков капитал в САЩ

Това се случва въпреки обтегнатите отношения между двете държави

21:00 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Китайските инвестиции в американски фондове за рисков капитал не спират, което показва, че икономическите връзки между Силициевата долина и Китай остават силни, въпреки политическите и националните рискове за сигурността, твърдят инвеститори, представители на властите и нов доклад, цитиран от Wall Street Journal.

Китайските инвестиции са на път да достигнат около 880 млн. тази година – второто най-високо ниво от поне 12 години, твърди мозъчният тръст Foundation for Defense of Democracies. Докладът, ново усилие за количествено отразяване на потока от пари от Китай към фирмите за рисков капитал в САЩ, показва, че китайските държавни институции, фондове, частни лица и корпорации са инвестирали най-малко 4 млрд. долара във фирми за рисков капитал в САЩ от 2010 г. насам. Поне още 3,5 млрд. долара пък са отишли към американски частни капиталови компании.

Инвеститори от Силициевата долина и анализатори в областта на националната сигурност твърдят, че китайският капитал продължава да подкрепя големи и малки фирми за рисков капитал в САЩ, като понякога представлява малка част от рисковия фонд, а друг път – повече. Представители на американското правителство споделят, че основните им притеснения не са толкова с инвестираните суми, а по-скоро за личните и бизнес отношенията отношенията с Пекин, възможността за достъп до техническа информация и влияние върху фирмите за рисков капитал.

Според властите в САЩ проблемът е, че китайците могат да използват ролята си на инвеститори, за да се сдобият с ноу-хау за създаване на стартъп или за разрастване на технологична компания. Подобна вътрешна информация може да помогне на Пекин да разбере повече за финансирането и развитието на технологии в области, които са стратегически важни за Съединените щати, като полупроводниците и изкуствения интелект, допълва докладът.

Китайски капитал може да бъде открит в големи международни фондове като Sequoia Capital и Lightspeed Venture Partners, както и в по-малки фирми от Силициевата долина, включително Playground Global, GSR Ventures, Foothill Ventures и 11.2 Capital, показва докладът и твърдят инвеститори от тези организации.

„Смятам, че китайците са толкова агресивни, колкото винаги са били“ в насочването към американски стартъпи, твърди Майкъл Барун, директор на Отдела за отбранителни иновации в Силициевата долина към Министерството на отбраната и автор на доклад от 2017 г., който привлече вниманието с описанието на ролята на китайския капитал в американските стартъпи.

Foothill Ventures твърди, че китайски инвеститори са допринесли за 1,59% от текущите активи под управлението му, а GSR Ventures твърди, че под 5% от фонда ѝ в САЩ идват от Китай. Китайските инвеститори са допринесли единствено за китайския фонд на Lightspeed, а китайското звено на Sequoia работи независимо, твърди говорителка на фирмата. Други компании са отказали да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още