IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните рискове карат Китай да строи повече от очакваното въглищни централи

Най-големият потребител на енергия може да добави 270 гигавата въглищни мощности до 2025 г., сочат нови изчисления

14:04 | 09.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай може да изгради повече нови въглищни електроцентрали през следващите няколко години в сравнение с предишните прогнози на фона на икономическите рискове, свързани с електроенергията, пише Bloomberg.

Очаква се най-големият потребител на енергия в света да добави 270 гигавата капацитет при въглищните централи в периода в периода 2020-2025 г., изчислява China Energy Engineering Corp., най-големият конгломерат за енергиен инженеринг в страната. Това е значително повече от очакваните през 2020 г. 100-200 гигавата, които ще се добавят през разглеждания период – прогноза, направена от консултантската фирма Energy Research Institute, част от State Grid of China Corp.

Китай се ангажира да започне да намалява употребата на въглища от 2026 г., като обяви, че всички нови въглищни електроцентрали ще се използват само за поддържане на променливата възобновяема енергия. Все пак страната се стреми към по-голяма енергийна сигурност, след като скорошните сривове в доставките предизвикаха прекъсвания на електрозахранването във фабриките. Китай се сблъсква и с екстремно високи температури, което доведе до намаляване на производството на метали като литий и алуминий.

„Ако планът се осъществи, ще преобърне тенденцията да се намали добавянето на нови въглищни централи“, коментира Лара Донг, анализатор в S&P Global Commodity Insights.

Все още няма официално съобщение за добавяне на допълнителен въглищен капацитет.

Прогнози за очаквания нов капацитет на въглищни централи в Китай. Източник: Bloomberg Прогнози за очаквания нов капацитет на въглищни централи в Китай. Източник: Bloomberg

Около 320 гигавата топлоелектрически централи са били добавени между 2006-2010 г., като оттогава темпът се забавя. През последните години компаниите за комунални услуги пренасочват фокуса си към по-евтините и по-чисти възобновяеми енергийни източници. В момента Китай разполага с около 320 гигавата вятърни и слънчеви проекти в процес на подготовка в сравнение със 144 гигавата през юли 2021 г., според S&P.

Китай може да остане най-големият потребител на въглища в света и разширяването на капацитета на въглищните централи може да попречи на целите му за климата, смята анализаторът на Bloomberg Intelligent Мишел Люн. Страната е въвела в експлоатация повече нови въглищни централи през миналата година, отколкото останалата част на света.

Увеличаването на броя на въглищните централи в Китай е фокусирано главно върху укрепването на капацитета в енергийната система и „нито ще промени ангажимента на Китай за климата, нито ще предизвика достигането на пикови въглеродни емисии преди 2030 г.“, коментира още Донг от S&P.

Въпреки че енергийният преход стимулира ръста на капацитета за чиста енергия на Китай, който през 2021 г. изпревари за първи път този на въглищата, последните остават основният енергиен източник на страната с дял от 60% при общото производство на електроенергия.

Китай може да инсталира до 100 гигавата соларни мощности и 56 гигавата вятърни турбини тази година, като страната се стреми да разполага с 1200 гигавата възобновяема енергия до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
270 GW нови въглищни централи...колкото 170 броя ТЕЦ Марица изток 2.Сами си правете изводът какво значение има затварянето на няколко гигавата ТЕЦ ове в Европа в глобален мащаб.Едно няма нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още