IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google: Не трябва винаги да отъждествяваме забавлението с парите

Сундар Пичай е бил изправен пред трудни въпроси от страна на служителите, свързани със съкращаването на бюджетите за пътувания и развлечения

07:54 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

По време на среща на служителите в Google миналата седмица се е състояла разгорещена дискусия, както съобщава американската телевизия CNBC. Според аудиозапис, получен от телевизията, на среща с ръководството на компанията главният изпълнителен директор Сундар Пичай е бил изправен пред трудни въпроси от страна на служителите, свързани със съкращаването на бюджетите за пътувания и развлечения, управлението на производителността и потенциалните съкращения.

Служителите са разпитвали главния изпълнителен директор на Alphabet и Google Сундар Пичай за това как възнамерява да намали разходите и да увеличи производителността. Преди време Пичай заяви, че иска да повиши ефективността на Google с 20% и че е възможно да има съкращения. Пичай е отговорил на въпросите, като е посочил макроикономическите предизвикателства, пред които са изправени Google и други технологични компании. 

Пичай е бил попитан защо компанията „ощетява служителите", като намалява бюджетите за пътувания и развлечения в момент, когато „Google има рекордни печалби и огромни парични резерви", както е било при излизането от пандемията с Covid.

„Как да го кажа?" започва своя премерен отговор Пичай. „Вижте, надявам се, че всички вие четете новините, външните. Фактът, че знаете, че се държим малко по-отговорно през една от най-трудните макроикономически условия, протичащи през последното десетилетие, мисля, че е важно като компания да се обединим, за да преминем през моменти като този“. 

Последната среща на всички служители се провежда в момент, когато компанията майка на Google - Alphabet, Meta и други технологични компании са изправени пред множество икономически предизвикателства, включително потенциална рецесия, нарастваща инфлация, повишаващи се лихвени проценти и ограничени разходи за реклама. Компаниите, които през последното десетилетие се славеха с висок растеж и изобилие от забавни придобивки, сега виждат какво е от другата страна.

През юли Alphabet отчете второ поредно тримесечие с по-слаби от очакваното печалба и приходи, а ръстът на продажбите през третото тримесечие се очаква да бъде едноцифрен, в сравнение с над 40% година по-рано. Пичай призна, че не само икономиката е причина за предизвикателствата в Google, но и разширяващата се бюрокрация в Google. 

Все пак на моменти той звучи раздразнено на срещата и напомня на служителите, че „невинаги можем да избираме макроикономическите условия".

След като по време на пандемията броят на служителите на компанията се разду, финансовият директор Рут Порат заяви по-рано тази година, че очаква някои икономически проблеми да се запазят в близко бъдеще. Google отмени следващото поколение на своя лаптоп Pixelbook и намали финансирането на своя вътрешен инкубатор Area 120.

През юли Google даде началото на ново усилие, наречено "Simplicity Sprint", което има за цел да привлече идеи от своите над 174 000 служители за това как да „стигнат по-бързо до по-добри резултати" и да „премахнат отпадъците". По-рано този месец Пичай заяви, че се надява да направи компанията с 20% по-продуктивна, като същевременно забави наемането на служители и инвестициите.

Как да бъдем по-продуктивни

Един от най-високо оценените въпроси, зададени от служителите на срещата тази седмица, е поискал от Пичай да доразвие коментара си относно целта на подобрената с 20% производителност.

„Смятам, че може да сте екип от 20 души или екип от 100 души, ние ще бъдем ограничени в растежа си на базата на перспективата", каза Пичай. "Може би сте планирали да наемете още шестима души, но може би ще трябва да се справите с четирима и как ще направите това? Отговорите ще бъдат различни при различните екипи“. 

Пичай заяви, че ръководството преглежда повече от 7000 отговора, които е получило от служителите във връзка със Simplicity Sprint.

„Понякога имаме процес на пускане на продукт, който вероятно в продължение на много години се е усложнил повече, отколкото е необходимо", каза Пичай. „Можем ли да разгледаме този процес и може би да премахнем две стъпки и това да бъде пример за това, че нещо е с 20% по-ефективно? Смятам, че всички ние, които се включим и направим това на всички нива, можем да помогнем на компанията. При нашия мащаб няма как да решим този проблем, ако звената на екипите от всички размери не се справят по-добре“. 

Мисля, че можете да влезете в усърдно работещ стартъп и хората може да се забавляват и това не винаги трябва да се равнява на пари.
Сундар Пичай
главен изпълнителен директор на Alphabet

Пичай също така накратко отбеляза неотдавнашното проучване сред служителите, в което те критикуват нарастващата бюрокрация в компанията.

Друг въпрос към служителите се отнася до това как компанията ще сподели плановете си за потенциални съкращения на работни места, след като изтекоха новини за изтеглянето на Pixelbook и съкращенията в Area 120, които са засегнали „пособността на служителите да се съсредоточат върху работата".

В отговор Пичай казва, че информирането на цялата работна сила за съкращенията „не се планира", но каза, че „ще се опита да уведоми компанията за по-важните актуализации".

Срещата на всички служители, известна като TGIF (Thank God It's Friday), се проведе в Ню Йорк, където Пичай отговаряше на въпроси пред аудитория от служители на живо.

 „Интересен избор е Сундар да бъде в Ню Йорк за TGIF седмица след като пътуванията на служителите са намалени само до най-критичните за бизнеса", пише служител в Дори. „Сигурен съм, че Сундар има важни за бизнеса срещи в Ню Йорк“, добавя той. А Пичай отговори: "Мисля, че е така. Мисля, че е квалифициран". Някои от присъстващите в залата избухват в смях.

Пичай избегна въпросите на служителите, които питаха за намаляването на разходите за възнагражденията на ръководителите. През миналата година Пичай е получил общо възнаграждение в размер на 6,3 млн. долара, докато други висши ръководители са спечелили над 28 млн. долара.

Не трябва винаги да отъждествяваме забавлението с парите 

Той се спря на по-голямата тема за съкращаването на разходите и посочи, че културата на Google може да бъде приятна, дори ако някои неща, като например някои дребни бонуси или поощрения, се премахват.

„Спомням си времето, когато Google беше малка и небрежна", каза той. „Забавлението невинаги - не бива винаги да отъждествяваме забавлението с пари. Мисля, че можете да влезете в усърдно работещ стартъп и хората може да се забавляват и това не винаги трябва да се равнява на пари“. 

Служителите са искали да знаят защо ръководството иска от служителите да се придържат към политиката за връщане в офиса, „като същевременно казва, че не е необходимо да пътуват/да се свързват лично“. 

„Ако не сте виждали екипа си от известно време и това ще помогне на работата ви, като се съберете в лична среща, мисля, че можете да го направите. Мисля, че затова не отказваме пътувания, а даваме свобода на действие на екипите“.   Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Кристин Рейнке, ръководител на финансовия отдел на Google, заяви на срещата, че екипите по продажби ще имат по-голяма свобода на действие при пътуванията, тъй като работата им изисква срещи с клиенти.

„Знаем, че е много ценно да сте до екипа си, но просто молим да бъдете внимателни и да ограничите пътуванията и разходите си, където можете", каза Рейнке. Например тя помоли служителите да смекчат очакванията си за празничните партита.

„Когато имате срещи на високо равнище и големи срещи, моля, опитайте се да ги направите в офиса", каза тя. „Определено искаме хората все пак да се забавляват. Знаем, че предстоят празнични партита, че ще има празненства в края на годината, все още искаме хората да правят това. Но просто ги молим да ги направят малки, неформални - да се опитат да не прекаляват“. 

Последна актуализация: 09:46 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 2 месеца
Значи, искате да ИЗМЪКВАТЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ЧРЕЗ "ПОДОБРЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ", а йезуитски искат от хората си да се стискат. Или шараните свършват парите и вий се оказвате правачи на услуги, котито се ползват, но не се заплащат, служителите ви престават да работът щото не им осигурявате спа на малдивите за ваша сметка, и то по веднъж седмично. Точно така, в лемън брадърс, шефчетата избрали бора-бора за корпоративна среща, на която да обсъдат съкращаване на разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още