IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABB отчете рекорден марж за третото тримесечие

Силното търсене подкрепи резултатите на компанията

20:35 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

ABB отчете най-високия си марж на тримесечната печалба през третото тримесечие, след като инженерната и технологична компания заяви, че потребителското търсене остава силно, предава Ройтерс.

АББ обяви, че маржът на основната ѝ печалба е нараснал с 1,5 процентни пункта до 16,6% - най-високото ниво от основаването на швейцарската компания през 1988 г.

По-високите обеми и цени са помогнали на ABB да компенсира ускоряването на инфлацията върху по-скъпите материали, транспорта и заплатите, въпреки че компанията заяви, че недостигът на компоненти продължава да отслабва, а блокадите заради Covid-19 в Китай са по-малък проблем.

За трите месеца до края на септември ABB отчете 18% ръст на приходите на сравнима база до 7,4 млрд. долара, в съответствие с прогнозите. Поръчките пък са се увеличили с 16 на сто.

Като голям доставчик за оборудване на фабрики, резултатите ABB, която се конкурира с германската Siemens и френската Schneider Electric, се разглеждат за показател за състоянието на индустриалната икономика.

Нетната печалба е спаднала с 45% до 360 млн. долара, след като ABB беше засегната от 325 млн. долара такса за покриване на разходите, свързани с разследванията, свързани с Kusile в Южна Африка.

Но оперативната основна печалба (EBITA) е нараснала с 27% на сравнима база до 1,23 млрд. долара, което се оказа над прогнозата за 1,14 млрд. долара.

Подобрението на маржа на печалбата от началото на годината до 15,5% подсказва, че ABB вероятно ще постигне целта си за марж от 15% тази година – една година по-рано.

Цената на акциите на ABB нарасна с 1,3% преди началото на борсовия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още