IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu отчете изненадващ ръст на приходите от продажби

Свиването на разходите дава резултат

21:35 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският интернет гигант Baidu отчете изненадващ ръст на приходите, след като съкращенията на разходи дадоха резултат, а онлайн рекламата се задържа на по-добро ниво от очакваното предвид икономическия спад в Китай, пише Bloomberg.

Приходите от продажби са нараснали леко до 32,5 млрд. юана (4,6 млрд. долара) през тримесечието до края на септември, надхвърляйки прогнозата на анализаторите за 31,8 млрд. юана. Компанията отчете нетна загуба от 146 млн. юана. Но коригираната печалба, която изключва някои елементи, успя да надмине прогнозите на Wall Street.

Представянето на Baidu подкрепя надеждите на инвеститорите, които казват, че китайският интернет сектор може да излезе от другодишна суша. Пазарният растеж беше попарен, след като през 2020 г. Пекин наложи регулаторни ограничения върху частния сектор, а пандемията оказа натиск върху потребителите и веригите за доставки. Baidu и конкуренти като Tencent Holdings и Alibaba Group Holding отговориха на случващото се като ограничиха скъпото си насочване в нови области и намалиха разходите, за да запазят маржовете си.

Миналата седмица двете най-големи китайски интернет компании отчетоха по-добра от очакваното нетна печалба, което предполага, че новата дисциплина в разходите се отплаща. Анализаторите също така очакват Пекин да облекчи пандемичните ограничения, предвид така необходимия ръст на втората икономика в света през следващата година.

Наподобяващото Netflix звено iQiyi и видео услугата Kuaishou Technology също отчетоха по-високи от очакваното приходи.

И все пак зависимостта на Baidu от дигиталния маркетинг прави базираната в Пекин компания уязвима към икономическите шокове през 2023 г., особено ако дългоочакваното повторно отваряне на Китай напредва с бавни темпове.

От години компанията се опитва да се превърне в доставчик на дълбоки технологии, като направи експанзия в системите за самостоятелно управление, облачните изчисления и чиповете, но икономическият спад охлади тези усилия. По-рано тази година гигантът получи одобрение да пусне първите изцяло автономни таксита по китайските пътища и представи собствен квантов компютър.

Зараждащото се облачно подразделение за изкуствен интелект на Baidu е най-бързият двигател на растежа на компанията, но е изправено пред огромна конкуренция от пазарни лидери като Alibaba и Huawei Technologies.

Засега Baidu продължава да зависи от основното си приложение за търсене на новини, за да печели рекламни приходи и потребители от онлайн платформи за забавление, управлявани от Tencent и ByteDance, която е собственик на TikTok.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още