IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu представи автономно превозно средство без волан

Цената на новия модел ще падне почти наполовина в сравнение с предишния

09:43 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимки: Apollo/</em><em>Baidu</em></p>

Снимки: Apollo/Baidu

Китайският гигант в интернет търсенето Baidu Inc представи в четвъртък новото си автономно превозно средство с волан, който може да се изважда. Компанията планира да го използва за услугата си с роботаксита в Китай през следващата година, съобщи Ройтерс.

Цената на новия модел ще падне до 250 хил. юана (малко над 37 хил. долара) в сравнение с 480 хил. юана за предишното поколение, се казва в изявление на Baidu.

"Това мащабно намаляване на разходите ще ни позволи да внедрим десетки хиляди автономни превозни средства в цял Китай", заяви главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли на световната конференция на Baidu. "Вървим към бъдеще, в което придвижването с роботакси ще бъде наполовина по-евтино от ползването на такси днес".

Новото превозно средство ще има четвърто ниво на автономия, при което не се нуждае от човешка намеса, с 8 лидара и 12 камери по колата. Лидарите са системи за разпознаване, подобни на радарите, които използват импулсна лазерна светлина, а не радиовълни.

Компанията не разкрива кой е производителят на новия модел.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза на конференция с инвеститори през април, че компанията има за цел да започне масово производство на своето роботакси без волан или педали през 2024 г. и прогнозира, че пътуването с роботакси ще струва по-малко от автобусен билет.

Waymo на Alphabet Inc (компанията майка на Google) също представи роботакси без волан миналата година, заявявайки, че планира да пусне своите "напълно автономни превозни средства" в САЩ през следващите години.

Въпреки това производителите на автомобили и технологичните компании по света все още чакат одобрение от регулаторите, за да пуснат такива превозни средства по пътищата.

Автономното превозно средство на Baidu ще тръгне по пътищата без волан, след като китайските власти го одобрят, каза старши вицепрезидентът на компанията Ли Джъню по време на конференцията. Той добави, че способностите на новия автомобил може да се сравняват с уменията на опитен шофьор с над 20 години зад волана.

Baidu, която създаде своето звено за автономно шофиране Apollo през 2017 г., е сред редица компании в Китай, които се стремят да превърнат масовото използване на автономни превозни средства в реалност. Сред съперниците на компанията в тази област са Pony.ai, подкрепян от Toyota Motor, и WeRide, който получи инвестиции от Nissan Motor и Guangzhou Automobile Group.

Apollo Go, услугата за роботаксита на Baidu, обслужва над 1 млн. души в 10 китайски града от стартирането си през 2020 г. През април компанията обяви, че е получила разрешение за разполагане на роботаксита без хора на шофьорското място по пътищата в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още