IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за видео игри се подготвят за слаб празничен сезон

Индустрията е изправена пред спад на годишните си приходи

10:38 | 25.11.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Джес Брохард, 34-годишна създателка на дигитално съдържание, която работи и в неправителствена организация, твърди, че орязва покупките си на виртуални елементи в игри като „Fortnite”, защото е притеснена за състоянието на икономиката. „Всичко, за което чувам около мен, са съкращения“, споделя тя.

Живеещата в Кълъмбъс, Охайо, Брохард казва, че наскоро си е купила игра за 25 долара, но е обмисляла покупката повече, отколкото миналата година. „Мислих върху това дълго и упорито“, коментира тя. „Все още искам да се чувствам така сякаш съм в течение с настоящите тенденции".

Миналата сряда Nvidia отчете рязък спад на тримесечните си приходи от продажби, а като причина за това посочи отслабващото клиентско търсене за нейните чипове за видео игри. В същия ден китайската компания за игри и социални мрежи Tencent Holdings за първи път отчете второ поредно тримесечие със спад на приходите на годишна база, след като забавянето на китайската икономика и регулаторният натиск доведоха до слаби приходи от игри и реклама.

По-рано издателите на игри Electronic Arts и Take-Two понижиха прогнозите за фискалната си година. EA обяви по-ниски нетни резервации от очакваното, а Take-Two каза, че нетните ѝ резервации са се увеличили.

EA каза, че ревизираната ѝ прогноза е свързана със силния долар, тъй като повече от половината от приходите ѝ се генерират зад граница. Take-Two посочи, че има забавяне на потребителските разходи, като това се усеща особено силно в бизнеса с мобилни игри на компанията.

„Отдаваме това на макроикономическите условия и искаме да бъдем реалисти“, коментира главният изпълнителен директор на Take-Two Строс Зелник в интервю.

Друга голяма гейминг компания Roblox този месец заяви, че макар повече хора да играят в нейната платформа, средните резервации на дневен потребител са спаднали с 11% миналото тримесечие.

„Всички знаем, че макросредата е малко предизвикателна“, коментира Майкъл Гътри, който е финансов директор на компанията.

От своя страна, Activision Blizzard заяви, че нетните ѝ резервации са спаднали с около 2%, а месечно активните потребители – с 6%, през последното тримесечие. Microsoft, която очаква регулаторно одобрение за придобиването на Activision, обяви, че съдържанието ѝ за Xbox и приходите ѝ от услуги са се понижили с 3% през тримесечието.

Този месец Sony сви прогнозата за оперативната печалба за фискалната година на своя сегмент за видео игри и мрежови услуги с около 12%. През август базираният в Токио конгломерат повиши цената на своята конзола PlayStation 5 на всички големи пазари извън САЩ и Бразилия, посочвайки глобалната икономическа среда и инфлационния натиск като причини.

Що се отнася до цените на акциите на компаниите от сектора за видео игри, представянето е разнопосочно. Въпреки че средно те се справят по-добре в сравнения с целия пазар, някои са засегнати особено тежко. Стойността на книжата на Roblox спадна с повече от 65%, а тази на Take-Two – с над 40%, от началото на годината. Nasdaq Composite пък бележи спад с близо 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още