IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Amazon във Великобритания: С роботите се отнасят по-добре

Складови работници на американския гигант излязоха на стачка

11:42 | 25.01.23 г.
Снимка: Darren Staples/Bloomberg
Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Служители на Amazon излизат на стачка във Великобритания – ход, който бележи първите подобни действия в страната срещу американския технологичен гигант, пише CNBC.

24-часовата стачка е започнала в сряда, веднага след полунощ. Протестиращите се очаква да се съберат пред сградата на компанията в Ковънтри, Централна Англия, в рамките на деня. GMB Union, който представлява замесените работници, твърди, че очаква 300 служители от общо 1000, които работят на място, да се включат в шествие.

Служителите не са доволни от увеличаването на възнаграждението от 50 пенса (56 американски цента) на час, което се равнява на 5% и е значително под нивото на инфлацията. Amazon въведе промените през лятото. Но работещите в склада твърдят, че увеличението не отговаря на нарастващите разходи за живот. Те искат компанията да им плаща минимум 15 паунда на час.

Освен това те настояват за по-добри условия на труд. Работещи за Amazon изразиха притесненията си относно дългите работни часове, честите инциденти и изключително бързото темпо на работа, както и агресивното следене на служителите чрез използване на технологии.

Говорител на технологичния гигант коментира пред CNBC, че служителите, които стачкуват, представляват само "малка част от 1% от всички британски работници“. По думите му заплащането на британските складови служители на Amazon се е увеличило с 29% от 2018 г. Освен това той посочва еднократното плащане на 500 паунда на служителите, което цели да им помогне да се справят с кризата с разходите за живот.

Днешните действия са първата официална стачка, която се организира срещу гиганта във Великобритания. През август британски служители на Amazon изненадващо спряха работа, както и по време на Черния петък.

Дарън Уестууд, складов работник, който също стачкува в момента, твърди, че е „изминат дълъг път“ до днешния ден, който определя като „исторически“.

„Всички видяхме печалбата, която те генерираха по време на пандемията, а това ядоса още повече хората“, коментира Уестууд. „Очакваме по-голямо увеличение от предложеното до момента“.

„Онзи ден някой каза, че ни третират като роботи. Не, с работите се отнасят по-добре“, категоричен е Уестууд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още