IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследството на Тим Кук: очилата на Apple за смесена реалност

Новото устройство може да е следата, която Кук ще остави в иновациите на технологичния гигант

10:36 | 13.03.23 г. 1
Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg
Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Когато Тим Кук представи новите очила за смесена реалност по-късно тази година, той не просто ще покаже най-новото лъскаво устройство, създадено от технологичния гигант.

Лидерът на Apple също така ще гарантира, че наследството му включва пускането на хардуерен продукт от следващо поколение, за който някои от компанията смятат, че един ден може да се конкурира с iPhone, пише Financial Times.

След седем години в разработки (два пъти повече от iPhone) технологичният гигант се очаква да представи очила, включващи както виртуална, така и добавена реалност. Това ще се случи най-скоро през юни.

За Кук залогът е голям. Очилата ще бъдат първата нова изчислителна платформа на Apple, разработена изцяло под неговото ръководство. iPhone, iPad и дори Apple Watch първоначално бяха замислени от съоснователя на Apple Стив Джобс, който почина през 2011 г.

Растежът на Apple по време на управлението на Кук беше впечатляващ – пазарната капитализация скочи от 350 млрд. долара през 2011 г. до около 2,4 трлн. долара днес. Но въпреки хитовите премиери на Apple Watch през 2015 г. и AirPods година по-късно, които помогнаха за превръщането на отдела за аксесоари в бизнес за 41 млрд. долара, компанията беше обвинена, че повтаря много минали идеи, вместо да измисля нови.

„Има огромен натиск за пускането“ на очилата, твърди бивш инженер на Apple, който е работил по разработката на продукта. „Те отлагат пускането всяка година в последните няколко“.

Моментът на пускането на устройството на пазара е източник на напрежение от началото на проекта през 2016 г., коментират няколко източници, запознати с вътрешните дискусии в Apple.

Оперативният екип на Apple е искал да пусне „първа версия“ на продукта – очила, подобни на ски очилата, които да позволят на потребителите да гледат завладяващо 3D видео, да се включват в интерактивни тренировки или да си общуват с реалистични аватари чрез обновен FaceTime.

Но прочутият екип за индустриален дизайн на Apple е призовал за търпение, искайки отлагане на срока, докато по-олекотената версия на очилата за добавена реалност не стане технически осъществима. Повечето представители на технологичната индустрия очакват това да отнеме още няколко години.

Решавайки все пак устройството да дебютира тази година, Кук е застанал на страната на оперативния директор Джеф Уилямс, споделят двама източници, запознати с въпроса. Той е отхвърлил ранните възражения на дизайнерите на Apple да изчакат технологиите да настигнат визията им.

Само преди няколко години да се противопоставиш на желанията на всемогъщия дизайнерски екип на Apple беше немислимо. Но след напускането на дългогодишния лидер на този екип Джони Айв през 2019 г., структурата на Apple се промени, а дизайнерите сега се отчитат пред Уилямс.

Предишната позиция на Айв като главен дизайнер беше разделена на две. Евънс Ханки пое хардуера, а Алън Дай – софтуера. През миналия октомври Ханки обаче обяви, че напуска след шест месеца, което доведе до значително текучество на персонала в подразделението.

Бивш инженер на Apple заяви, че отделът, който поематпо-голям контрол върху разработването на продукти, е „логично развитие“ на посоката на развитие на Apple под ръководството на Кук. Според източника най-добрата част от работата в гиганта е била измислянето на инженерни решения за „безумните изисквания“ от дизайнерския екип, но това се е променило през последните години.

Apple е отказала да коментира въпроса.

Последна актуализация: 10:36 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
Как не разбраха, че никой не иска да ги носи тези очила. Как ичезнаха в небитието 3д тв с очила, на метата глупостите сега и тези ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още