IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор: Сделката на Broadcom и VMware може да засегне конкуренцията

По-конкретно опасенията са свързани с пазара на сървъри

18:04 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Британският регулатор на конкуренцията заяви, че покупката на VMware от американския производител на чипове Broadcom може да направи сървърите по-скъпи, ето защо ще насочи сделката за 61 млрд. долара към по-задълбочено разглеждане, освен ако тези опасения не бъдат адресирани, предава Ройтерс.

Broadcom реши да придобие компанията за изчислителни облаци и виртуализация миналата година, за да диверсифицира бизнеса си, насочвайки се към корпоративни софтуерни решения.

Британската служба по конкуренция и пазари (CMA) днес заяви, че придобиването може да повлияе негативно на иновациите и да тласне нагоре цените на компютърните компоненти, както и на софтуера за сървъри.

„Сървърите са ключов градивен елемент, функциониращ до голяма степен благодарение на хардуерни продукти, създавани от фирми като Broadcom, работещи в унисон със софтуер за виртуализация от фирми като VMware”, коментира главният изпълнителен директор на CMA Дейвид Стюарт.

„Загрижени сме, че тази сделка може да позволи на Broadcom да изгони конкурентите от доставките на хардуерни компоненти за сървърния пазар и да доведе до по-малко иновации във време, в което повечето фирми искат бързи, пъргави и достъпни ИТ системи“, допълва той.

Регулаторът твърди, че Broadcom има пет работни дни, за да отговори на опасенията, след което CMA може да реши в рамките на още пет дни дали да отнесе сделката към по-задълбочено разследване.

Broadcom заяви, че работи конструктивно със CMA и е уверена, че ще отговори на всички притеснения.

„Ще покажем, че сделката засилва конкуренцията и е от полза за бизнеса и потребителите чрез повишено качество, иновации и избор“, коментира говорител. „Обединяването на Broadcom и VMware има за цел да позволи на компаниите да ускорят иновациите и да разширят избора, като се справят с най-сложните си технологични предизвикателства в тази мултиоблачна ера и сме уверени, че регулаторите ще видят това, когато приключат с прегледа си“, посочва още той.

Европейският съюз е готов да издаде антимонополно предупреждение за сделката, писа през февруари Ройтерс.

Службата за защита на конкуренцията на ЕС, която отказва да коментира тази информация, ще вземе решение до 21 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още