IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакатонът на ТУЕС влезе сред иновативните образователни практики на ЮНЕСКО

Това е признание за цялата общност на ТУЕС, сподели Стела Стефанова, директор на училището

17:41 | 29.03.23 г.

Включването на HackTUES сред иновативните и образователни практики на ЮНЕСКО е успех за всички усилия, които са положени през годините, и е признание за цялата общност на ТУЕС (Технологично училище „Електронни системи“). Това споделиха Стела Стефанова, директор на ТУЕС, преподавател по "Автоматизация на проектирането в електрониката", "Компютърни мрежи" и "Глобални мрежи", и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседниците подчертаха, че това е единствената образователна практика от България, част от ЮНЕСКО. От Европа има такива образователни практики от още седем държави. По думите им хакатонът е уникален сам по себе си най-вече поради факта, че е организиран от ученици за ученици, а всички IT компании, които участват в оценяването, са невероятно впечатлени от проектите на младежите.

Тази година беше деветото издание на хакатона. Образователната практика е уникална, защото формираме нови умения на нашите ученици, които са изключително важни за съвременното общество, обясни Ангелова.

„Представете си две трети от училището на територията на ТехПарка .... пишат три дни код или създават проекти с изкуствен интелект. Избухва някаква невероятна креативност, идеи се слагат на масата. За три дни младежите трябва да създадат своя продукт, да го представят пред журито. Това е уникално изживяване и всяка година става все по-мащабно и все по-впечатляващо”, разказа Стела Стефанова.

По думите ѝ технологиите се сменят толкова бързо, че е по-важно младите хора да придобият умението да работят в екип, да мислят, да създават идеи, да ги реализират, да доказват себе си чрез смислени неща и тези първи стъпки, които се правят на ниво хакатон, увличат цялата общност, но най-вече учениците.

„Там има някаква невероятна енергия, еуфория, ентусиазъм, което не винаги се получава в редовния учебен процес”, обясни Стефанова.

„Асоциацията на завършилите ТУЕС е връзката между бизнеса и училището. Помагаме на учебното заведение да намира преподаватели и дипломни ръководители. Помагаме за извънкласните дейности на училището, като освен хакатона и деня на отворените врати, имаме други инициативи, които целят да дадат допълнителни знания и умения по теми, които учениците припознават от страна на бизнеса“, каза Ангелова.

Може ли образователният модел на ТУЕС да се мултиплицира? Какви законови промени са нужни, за да стане образованието ни по-качествено и иновативно? Как ще продължи битката за иновативен образователен подход в България? Как в ТУЕС развиват и мотивират креативността?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още