IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се подвизава Джак Ма във времето, в което беше в изгнание?

Милиардерът е посетил редица места, изследвайки личните си интереси

16:43 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Той беше лидер на технологичен гигант. Сега изучава ориза и рибата.

След като изглеждаше, че е изпаднал в немилост от ръководството на Китай след речта си от 2020 г., в която критикува финансовите разпоредби в страната, съоснователят на Alibaba Group Holding Джак Ма като цяло остана далеч от светлината на прожекторите.

Извън общественото внимание 58-годишният мултимилиардер, който се оттегли от поста си на изпълнителен председател на Alibaba през 2019 г., без много шум гради живот, който включва сериозно изследване на световните хранителни проблеми, подобно на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и неговата работа, свързана с глобалното здраве, пише Wall Street Journal.

През последната година Ма посети японска лаборатория, специализирана в отглеждането на риба тон, където служителите не го разпознаха. Освен това беше на визита в нидерландски университет, за да научи повече за устойчивото производство на храни.

Тази седмица Ма се завърна в град Ханджоу, където е централата на Alibaba. След продължителен регулаторен натиск от страна на Пекин, насочен към обуздаване на мощните китайски технологични компании, във вторник Alibaba обяви, че планира да се раздели на шест независимо управлявани компании, които биха могли да се насочат към отделни първични публични предлагания.

Ма не е отговорил веднага на запитванията за коментар, изпратени до него през Jack Ma Foundation и Alibaba.

Отсъствието на обичащият вниманието директор от публични събития през последните години предизвика коментари от хора като Илон Мъск, който през септември 2021 г. публично попита: „Къде е Джак Ма?“.

Но Ма никога не е изчезвал напълно. Той беше забелязан няколко пъти в Китай през 2021 г., а на 10 май 2022 г. е присъствал на вътрешна среща на Alibaba в Ханджоу, югозападно от Шанхай, твърдят служители, които са го видели. Същото написа и местна медия по това време.

Този понеделник Ма се появи отново в Ханджоу, където посети училище, за да обсъди теми като изкуствения интелект с учители, твърдят от учебното заведение.

Новата му поява в града се случва в момент, в който Пекин се бори да възстанови икономиката и да съживи доверието на предприемачите след години, в които налагаше сурови регулаторни ограничения и мерки, свързани с Covid-19.

По време на отсъствието си от Китай Ма прекарва значителен период от време в Япония според източници, които го познават. Въпреки обтегнатите дипломатически връзки с Пекин, страната стана особено популярна дестинация за заможните китайци, които тези дни смятат собствената си страна за недостатъчно гостоприемна.

В петък местно списание писа, че в част от времето Ма живее в къща в Хаконе, СПА курорт в близост до Токио. Служител в магазин за суши в района коментира пред Wall Street Journal, че асистент на милиардера често идва за поръчки за вкъщи, но напоследък мястото не е получавало поръчки от него.

Освен това Ма пътува доста през този период, като често следва интересите си в сферата на храните и свързани с тях области, казват източници, които го познават. Източник, който е говорил с него, твърди, че Ма често е изказвал възхищението си от японската храна и се е чудил защо Китай не може да създаде нещо подобно.

Последна актуализация: 16:43 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още