IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се подвизава Джак Ма във времето, в което беше в изгнание?

Милиардерът е посетил редица места, изследвайки личните си интереси

16:43 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В реч от 2017 г. Ма посочва, че технологии като облачните изчисления и големите данни могат да помогнат на фермерите в Китай. Той нарича модернизирането на селското стопанство „лъч светлина и важен стълб на растежа за китайското икономическо развитие“ в следващите две до три десетилетия. А през 2019 г. на Световния икономически форум в Давос коментира, че ако може да започне нов бизнес, би се занимавал със земеделие.

На миналия 2 юли Ма посети Wageningen University & Research в Нидерландия. Университетът заяви, че Ма „би искал да посвети изцяло времето и усилията си на селското стопанство и устойчивите храни, включително в пустинята Гоби“, която се простира из Монголия и Китай.

Няколко месеца по-късно, на 17 октомври, той се озова в Института за изследване на аквакултурата в Kindai University в префектура Уакаяма до Осака, припомня си представител на университета. За същото свидетелства и снимка от събитието. Изследователите от университета са известни с това, че са открили как да отглеждат непокорния червен тон – стъпка към създаването на стабилни доставки на рибата, която е любима на феновете на сушито.

По това време Ма е  част от делегация от чуждестранни бизнесмени, посетили развъдника, и тихо изслушва обясненията, без да се представя като интернет милиардер, казва служител на университета. Персоналът на мястото не го разпознава, но дни по-късно старши служители виждат групова снимка на делегацията и осъзнават, че може би са имали известен посетител. „Така че прегледахме имената, под които се подписаха посетителите, и името му беше там“, припомня си служителят.

След това беше ред на Банкок. Източници, запознати с пътуването, твърдят, че Ма се е срещнал с Данин Чеараванонт, старши председател на Charoen Pokphand Group, известен тайландски конгломерат, чийто бизнес включва храна.

Двамата милиардери са обсъдили начини да адресират недостига на храна, а Ма е задал въпроси на домакина си относно технологията за култивиране на ориз в Тайланд, коментира източник, присъствал на срещата, както и друг, запознат със случилото се.

Ма също така е снимам по време на пътуването си – по време на тайландски боксов мач, закачливо навил ръкави и заел боксова поза.

Това е един от няколкото случая, в които нещата, които Ма върши в свободното си време, са били забелязани. Местни медии на испанския остров Майорка забелязаха Ма там през юни 2022 г., а визитата му в Испания по това време беше потвърдена от източник, който е помогнал за съставянето на графика му там.

През февруари китайски посетители в Мелбърн, Австралия, са забелязали прочутия си сънародник там, а скоро след това той е направил спирка и във Фиджи, показва публикация в социалните мрежи на туристическите власти във Фиджи.

„Осъзнах едно нещо – че всички неща, които учиш от книгите и нещата, които учиш от други хора... могат да не са верни“, коментира в реч от 2017 г. Ма, визирайки първото си пътуване зад граница през 1985 г., когато посещава Австралия. „Светът е толкова интересен. Светът е толкова уникален и трябва да го изживеете сам“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още