IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Huawei записа почти 50% спад през първото тримесечие

Приходите на компанията обаче бавно се завръщат към растежа

14:46 | 28.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Huawei Technologies е спаднала с 46% през първото тримесечие, докато приходите ѝ почти не са нараснали, след като китайският производите на телекомуникационно оборудване инвестира значително в развойна дейност, за да се опита да заобиколи технологичните санкции на САЩ, пише Bloomberg.

Нетната печалба се е свила до 3 млрд. юана (434 млн. долара) през първите три месеца на 2023 г. според изчисления на Bloomberg News, базирани на маржа от 2,3%, обявен днес. Това следва първия годишен спад на печалбата на Huawei от повече от десетилетие, след като американските санкции нанесоха тежък удар на някога процъфтяващото подразделение за смартфони, което се конкурираше с Apple и Samsung Electronics.

Ръководството на Huawei обеща да запази високи инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, за да може компанията да остане конкурентна на пазара. Базираният в Шънджън гигант по-рано разкри, че за 2022 г. е инвестирал 161,5 млрд. юана в развойна дейност, или близо една четвърт от годишните си приходи от продажби.

Huawei постигна известен напредък в разработването на алтернативи на американските технологии, включително инструменти за дизайн на чипове и бизнес софтуер, каквито вече не може да купува от американски доставчици като Synopsys и Oracle. Наричайки 2023 г. „ключова година“ за оцеляването на Huawei, компанията очаква да постигне повече технологични пробиви, като същевременно се възползва от разрастващото се търсене на нови пазари като индустриалните паркове например.

Приходите от продажби са нараснали с 0,8% до 131,1 млрд. юана през първото тримесечие – първото тримесечно увеличение от три години.

Приходите на Huawei бавно започват да растат. Графика: Bloomberg L.P. Приходите на Huawei бавно започват да растат. Графика: Bloomberg L.P.

В по-дългосрочен план Huawei остава уязвима от напрежението между САЩ и Китай. Вашингтон наложи серия от ограничения върху технологичната индустрия на страната, включително добавянето в черния търговски списък на САЩ на фирми като Huawei и Semiconductor Manufacturing International Corp., които се смятат за едни от най-важните компании в Китай.

Вашингтон също така заложи на строг контрол върху износа на чипове и оборудване за производството на полупроводници в Китай, като на практика забрани на най-големия поддоставчик на такива компоненти в света – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., да произвежда модерни чипове за китайски клиенти като Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още