IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на Tinder ще се оттегли от Русия до края на юни

Match Group е поредната фирма, която се отдръпва от руския пазар след началото на войната с Украйна

19:30 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Компанията майка на Tinder – Match Group, обяви, че ще напусне руския пазар до 30 юни, а като причина за това посочва нуждата от защита на човешките права. Така тя се превърна в поредната западна фирма, която напуска Русия, откакто Москва започна войната си с Украйна миналата година, предава Ройтерс.

„Ангажирани сме със защитата на човешките права“, обяви Match в годишния си доклад, публикуван в понеделник. „Нашите брандове предприемат стъпки за ограничаване достъпа до техните услуги в Русия и ще завършат изтеглянето си от руския пазар до 30 юни 2023 г.“

Много доставчици на дигитални услуги, които имаха служители в Русия, като Spotify и Netflix, се оттеглиха скоро след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Match, чиито брандове включват приложенията за запознанства Tinder, Hinge и PlentyOfFish, направи малко публични изявления за руския си бизнес до този момент, но подчерта негативното влияние върху европейския си бизнес през март 2022 г.

Match не е отговорила веднага на запитванията за допълнителни коментари.

Акционерът в Match – Friends Fiduciary Corp., заяви, че Match е пример за другите за свързване на решението с рисковете за човешките права що се касае до украинците.

През септември Европол заяви, че приложенията за запознанства са сред онлайн платформите, с които се злоупотребява с цел трафик на хора, особено като се възползват от положението на украинските бежанци.

Джеф Пъркинс, изпълнителен директор на Friends Fiduciary, коментира пред Ройтерс, че бизнес, който търгува с доверие, има добри причини да напусне Русия.

„Не е добре за надеждна марка да продължава да работи в страна, в която държавният глава е обвинен от Международния наказателен съд“, посочва той.

Съдът издаде заповед за арест на 17 май срещу руския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

Москва отрича да е извършила военни престъпления, включително принудителни депортации на деца, и казва, че решението е безсмислено, тъй като Русия не е член на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още