IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да върне служителите си в офисите

Присъствието на място ще бъде вземано предвид при оценяването на представянето на служителите 

08:16 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подразделението на Alphabet Google става все по-стриктно по отношение на присъствието на служителите си в офиса. Google възнамерява да взема предвид присъствието в офиса при оценяването на представянето и да изпраща напомняния на служителите, които често отсъстват. Нови искания за работа на пълен работен ден от вкъщи вече ще се разглеждат само при изключителни обстоятелства, пише главният директор „Човешки ресурси“ Фиона Чикони в имейл, с който се обявяват промените в цялата компания.

Повечето служители вече спазваха политиката на Google за хибриден модел - около три дни работа в офиса седмично, продължава имейлът, който е бил прегледан и от The Wall Street Journal. „Чували сме от служители на Googlе, че тези, които прекарват поне три дни седмично в офиса, се чувстват по-свързани с други служители на Googlе и че този ефект се засилва, когато съекипнициработят на едно и също място", казва Чикони.

„Разбира се, не всеки вярва във „вълшебните разговори в коридора", но няма съмнение, че сътрудничеството в едно и също пространство има положителен ефект“.  Много от новите продукти на Google, обявени на годишната конференция I/O миналия месец, са родени от работата именно на място, в офиса, пояснява Чикони.

Amazon и Walt Disney настояват за връщане в офиса

Редица компании - от Amazon до Walt Disney, призовават служителите си да се върнат в офиса, като изтъкват ползите от съвместната работа лице в лице. Някои работодатели също така обвързват присъствието в офиса с резултатите и заплатата. Тези разпоредби понякога предизвикват съпротива от страна на служителите, които са свикнали с по-гъвкавите условия на труд от времената на пандемията. Стотици служители на Amazon наскоро протестираха пред централата на компанията в Сиатъл и срещу връщането в офисите. 

Google обяви през 2021 г. плановете си да инвестира около 7 млрд. долара в нови офиси и центрове за данни в САЩ - залог, който отчасти разчита на завръщането на служителите в офиса след отшумяването на пандемията. „Нашият хибриден подход е предназначен да съчетае най-доброто от сътрудничеството лице в лице с предимствата на работата от дома за част от седмицата", заяви говорител на Google в сряда. „Сега, след като започнахме да работим по този начин повече от година, официално интегрираме този подход във всички наши политики на работното място“. 

В края на първото тримесечие на тази година Alphabet обяви, че има 190 711 служители, след като през януари бяха съкратени около 12 000 души, или 6% от общия им брой. Освен това през тримесечието компанията е начислила разходи в размер на 564 млн. долара, свързани с намаляване на офис площите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още