IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на Google не са доволни от увеличението на заплатата на шефа си

Основната им критика е, че компанията съкращава работни места, докато възнаграждението на Сундар Пичай расте

13:32 | 04.05.23 г. 2
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай получи значително увеличение на заплатата миналата година, което го прави един от най-добре платените корпоративни лидери в САЩ. Миналата седмица компанията му обяви обратно изкупуване на акции за 70 млрд. долара.

Междувременно компанията майка на Google – Alphabet, агресивно свива разходите си, включително чрез премахването на 12 хил. работни места, в отговор на забавянето на растежа на приходите.

Това стечение на обстоятелствата предизвика гнева на служителите на Google. В седмиците, откакто годишното възнаграждение на Пичай беше обявено публично, вътрешните платформи на Google се изпълниха с разговори и мемета, критикуващи главния изпълнителен директор за това, че получава увеличение на заплатата, докато съкращава разходите на други места. Някои служители са недоволни и от обратното изкупуване на акции, което се равнява на това от 2022 г.

Документи, подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, показва, че Пичай е получил общо 226 млн. долара миналата година, като 218 млн. долара от тях са от акции, които той получава на всеки три години. Последният път, в който той се сдоби с подобен пакет, беше през 2019 г. за сумата от 276,6 млн. долара, при общо възнаграждение от 280,6 млн. долара за годината.

Пакетът на Пичай за 2022 г. включва 6 млн. долара лични акции и 2 млн. долара базова заплата. За 2021 г. Пичай получи общо 6,3 млн. долара, които включваха 2 млн. долара заплата и 4,3 млн. долара други компенсации.

Но сега започнаха да циркулират мемета, сравняващи Пичай с изпълнителния директор на Apple Тим Кук, който през януари получи над 40% намаление на общото си възнаграждение за 2022 г. Почти по същото време изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан каза, че ще намали заплатата си с 98% и ще се откаже от бонуса си, след като компанията съкрати 1300 работни места. Главният изпълнителен директор на Twilio Джеф Лоусън пък заяви, че също ще приеме намаление на възнаграждението си, на фона на съкращаването на 17% от работната сила на компанията.

Тези мемета, създадени от служители, изпълниха вътрешните дискусионни форуми на Google, много от които имат по няколкостотин харесвания, сочат публикации, прегледани от CNBC. Едно от меметата с над 1200 харесвания се отнася до коментари на финансовия директор Рута Порат, която миналия месец написа имейл до цялата компания, че организацията прави „няколкогодишни“ съкращения на услугите за служители. CNBC установи, че тези мерки варират от предоставянето на лаптопи и разходи за служителите до фитнес тренировки и кафе.

„Икономиите на разходи на Рут важат за всички... освен за нашите трудолюбиви старши вицепрезиденти и главния изпълнителен директор“, гласи мемето.

От Google не са коментирали официално въпроса.

Това не е първият път, в който Пичай е критикуван за скорошното си решение. През януари той пое „пълна отговорност“ за условията, довели до съкращенията в цялата компания.

На среща със служителите Пичай беше попитан защо заплатите на другите мениджъри са намалени, след като той поема отговорността. В отговор той каза, че старши вицепрезидентите предприемат „значителни намаления на своите бонуси“, а той се отказва от своя собствен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 1 година
никога не работете в компания с индийски или китайски шеф, освен ако не сте роби по манталитет!.... супер кофти хора, арабите са цвете в сравнение с тия робовладелци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нормлно... а сега да се напънете, че да му изкарате заплатата на тоя черния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още