IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обвинява Microsoft в нечестни практики в звеното Azure

Интернет гигантът е подал жалба до Федералната комисия по търговия

10:21 | 22.06.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Google, която прекара години, защитавайки се срещу твърденията за монополно поведение в САЩ и Европа, публично обвини дългогодишния си конкурент Microsoft в антиконкурентни практики, пише CNBC.

В писмо до Федералната комисия по търговия (FTC), изпратено в сряда, Google посочва, че Microsoft използва несправедливи лицензионни условия, за да „заключи клиенти“, така че да упражнява контрол върху пазара на облачни изчисления.

Писмото беше изпратено в отговор на по-голямо искане на комисията за коментар относно потенциални антиконкурентни действия в индустрията за облачни услуги. Говорител на FTC е отказал да коментира допълнително.

В жалбата си Google изтъква като проблем Microsoft, посочвайки, че чрез своите доминиращи продукти Windows Server и Microsoft Offices компанията затруднява огромния си списък от клиенти да използват всичко друго освен нейната услуга за облачна инфраструктура Azure. Google описва лицензионните ограничения на Microsoft като „сложна мрежа“, която не позволява на бизнеса да диверсифицира доставчиците на корпоративен софтуер.

Освен това Google казва, че подобен контрол носи значителен риск за националната сигурност и киберсигурността. Гигантът подчертава последователните кибератаки, включващи продукти на Microsoft, включително пробива в SolarWinds. И Microsoft, и Google имат активни практики за киберсигурност, които реагират и изследват киберзаплахи.

Антимонополните опасения не са нещо ново за Google. През януари Министерството на правосъдието на САЩ заведе второто си антимонополно дело срещу Google за малко повече от две години, като то е насочено срещу рекламния ѝ бизнес.

По-ранното дело, заведено през октомври 2020 г. при администрацията на Доналд Тръмп, обвинява Google в използването на монополна власт, за да пресече конкуренцията при интернет търсачките чрез специални споразумения за изключване. Очаква се делото да влезе в съда през септември.

Освен това Google е изправена пред три други антимонополни съдебни дела от големи групи главни прокурори, включително едно, фокусирано върху рекламния ѝ бизнес. Зад този случай стои главният прокурор на Тексас Кен Пакстън.

В писмото си до FTC Google също така твърди, че практиките на Oracle са вредни за клиентите.

„С твърде сложни споразумения, които се стремят да заключат клиентите в техните екосистеми“, посочва Google, компании като Microsoft и Oracle „не само принуждават клиентите към един облачен модел, но също така ограничават избора, увеличават разходите за клиентите и пречат на растящи и процъфтяващи цифрови екосистеми в САЩ и по света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още