IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft постигна рекордно висока оценка от близо 2,6 трилиона долара

Изкуственият интелект стимулира търсенето на продуктите на компанията, твърдят анализаторите на JPMorgan

07:20 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Microsoft Corp поскъпнаха до нов рекорден връх в четвъртък, след като пазарният оптимизъм за перспективите на изкуствения интелект (ИИ) помогна на технологичния гигант да достигне рекордна пазарна капитализация от 2,59 трилиона долара.

Microsoft се счита за лидер в прилагането на технологията на изкуствения интелект в софтуерната индустрия благодарение на огромната си инвестиция в OpenAI, базирания в Сан Франциско стартъп, който притежава популярния чатбот ChatGPT.

През миналия месец Microsoft започна да внедрява множество подобрения на изкуствения интелект, включително ChatGPT, в облачните услуги Azure, както и в търсачката си Bing, с което се опитва да се противопостави на господстващото положение на пазара на за онлайн търсене Google на Alphabet Inc. 

В четвъртък акциите на Microsoft затвориха сесията с ръст от 3,2% на ниво от 348,10 долара за акция. Книжата, които добавиха към стойността си над 45% от началото на годината досега, достигнаха предишното си рекордно затваряне от 343,11 долара на 19 ноември 2021 г. Рекордната стойност на акциите в рамките на деня беше 349,67 долара на 22 ноември 2021 г. Microsoft постигна нов борсов връх. Графика: Bloomberg Microsoft постигна нов борсов връх. Графика: Bloomberg

Освен това акциите на Apple Inc също постигнаха рекордно високо затваряне от 186,01 долара в четвъртък, докато книжата на производителя на графични чипове Nvidia поставиха нов рекорд в рамките на деня от 432,89 долара. 

По-рано в четвъртък анализаторите на JPMorgan повишиха целевата си цена за акциите на Microsoft, като посочиха, че изкуственият интелект стимулира търсенето на продуктите на компанията. От 53 анализатори, които следят Microsoft, 44 препоръчват покупка на акциите, а медианната целева цена е 340 долара, показват данните на Refinitiv.

„Потвърждаваме бичата си гледна точка за генеративния изкуствен интелект и продължаваме да смятаме, че той стимулира възраждането на доверието в ключови софтуерни франчайзи", пишат анализаторите на JPMorgan в бележка до клиентите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още