IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще иска съгласие от потребителите в ЕС за таргетирането на реклами

Промените са свързани с динамиката в регулаторните изисквания в блока

22:38 | 01.08.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският интернет гигант Meta възнамерява да иска от потребителите в Европейския съюз тяхното съгласие, преди да позволи на бизнесите да таргетира реклами въз основа на това, което виждат в нейните услуги като Facebook и Instagram, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Meta твърди, че промяната цели да се справи с редица развиващи се в момента регулаторни изисквания в региона и е свързана със заповед от януари на Комисаря по защитата на данните на Ирландия, водещият регулатор на Meta в ЕС), за преоценка на правната основа за това как се насочват реклами.

Потребителите на Facebook и Instagram на практика са се съгласили да позволят данните им да бъдат използвани за таргетиране на реклами, когато са се регистрирали и са се съгласили с правилата и условията на услугите, докато регулаторът не реши, че не може лична информация да бъде обработвана по този начин.

„Днес обявяваме намерението си да промени правното основание, което използваме за обработката на определени данни за поведенческа реклама за хора в Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, от „Легитимни интереси“ до „Съгласие“, пише Meta в публикация в блога си.

„Няма незабавно въздействие върху услугите ни в региона. След като тази промяна бъде въведена, рекламодателите все още ще могат да провеждат персонализирани рекламни кампании, за да достигнат до потенциални клиенти и да разширят бизнеса си. Взехме предвид тази промяна в нашата бизнес прогноза“, допълва гигантът.

Meta посочва още, че ще сподели допълнителна информация за това как ще работи на практика процесът, като новини по въпроса се очакват в следващите месеци, след допълнителни разговори с регулаторите.

Говорител на ирландския регулатор коментира, че е получил кореспонденция от Meta по въпроса.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още