IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде се простира лудостта на Илон Мъск?

Все по-налудничавите му изявления карат мнозина да се съмняват, че е загубил връзка с реалността

07:36 | 22.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

„Закачките, че Мъск и Зукърбърг ще се бият в гладиаторски стил, може да са добри за ангажираността към X, но не помагат на акциите на Tesla”, коментира в Twitter Гари Блек, който е инвеститор в производителя на електромобили. „Битката не е двигател – тя е шум. Ако съм институционален инвеститор, тази несигурност ще ме държи далеч от акциите, тъй като те са все по-малко и по-малко движени от основни неща. Прекалено изтощително е да се справяме с целия този шум, който няма отношение към оценката на книжата на Tesla”, посочи той.

Допълнително притеснителен е въпросът с неотдавнашните промени в ръководството на Tesla, където инвеститорите вече бяха изнервени от факта, че Мъск е достатъчно разсеян заради X.

По-рано този месец заместникът на Мъск в Tesla, главният финансов директор Зак Къркхорн, се оттегли, което повдигна въпроси за това кой ще наследи ключовия пост в компанията, докато тя се опитва да пусне първия си нов лек автомобил от повече от три години и да ускори експанзията си с нови фабрики в Мексико и на други места.

Понякога създаването на балон може да бъде суперсила.

В биографията на Стив Джобс Уолтър Айзъксън пише за т.нар. поле на изкривяване на реалността на съоснователя на Apple, или неговия начин да си създава собствена реалност около себе си, използвайки своя чар, воля и разчитането на факти, които са помогнали за създаването на променящи света продукти като iPhone.

Айзъксън е написал биография на Мъск, която трябва да бъде публикувана следващия месец. Той говори за черти, които Мъск и покойният Джобс споделят, включително навика си да се отнасят зле с хората, фокусирайки се върху мисиите на своите компании, а не върху чувствата на отделения човек.

„Илон Мъск интуитивно няма ген за емпатия, за да го е грижа“, коментира Айзъксън в мартенско интервю пред Кара Суишър. „Независимо дали човек пред него го харесва или не, той е просто тежък характер, когато става дума за съчувствие“, допълва той.

Този характер може да го направи уязвим, редовно са споделяли служители през годините. Наскоро Естер Крауфорд, бивш старши директор в някогашния Twitter, сподели опита си от работата с Мъск.

„В личен план Илон е странно очарователен и е наистина забавен“, каза тя в края на миналия месец във видео, което записа за преживяванията си, преди да бъде уволнена. „Освен това има някои странности, като разказване на едни и същи истории и вицове отново и отново. Предизвикателството се крие в неговата личност и поведението му, което може да го превърне от развълнуван в ядосан“, посочва тя.

Крауфорд твърди, че заради тези промени в настроенията служителите се страхуват да споделят лоши новини с него, а той така или иначе не изглежда особено заинтересован да ги чуе.

„Вместо това той ще направи анкета в Twitter, ще попита приятел и дори биографа си за продуктов съвет“, коментира тя. „На моменти изглежда, че той се доверява на случайна обратна връзка, отколкото на хората в стаята, които прекарват живота си в това да решават проблема. Никога не съм разбирала защо и оставам озадачена от това“.

Последният озадачаващ случай беше миналата седмица, в странна поредица от туитове на Мъск, след като Зукърбърг намекна, че неговият съперник не е сериозен по отношение на предложената битка между двамата. Милиардерите публично си играеха в подхранването на спора си, но Зукърбърг посочи, че Мъск не е искал да се съгласи на конкретна среща.

В отговор Мъск туитна, че ще се появи в дома на Зукърбърг същата вечер. „Ако имаме късмет и Зук наистина отвори вратата, битката започва“, туитна той в понеделник.

Мъск очевидно не изпълни заплахата си, след като Meta излезе с изявление, че лидерът ѝ е извън града.

Но той не искаше да се откаже от шегата.

„Може ли някой да го уведоми, че ще отскоча до къщата му, за да се бием, веднага щом той се върне в града“, написа във вторник Мъск в социалната си мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
Който иска да вникне по-дълбоко в изявите на Мъск, може да посети специализиран сайт https://wwe.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още