IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm ще доставя 5G чипове на Apple до 2026 г.

Стойността на сделката не е обявена, но Qualcomm съобщи, че условията са сходни с предишното споразумение

21:38 | 11.09.23 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Qualcomm съобщи в понеделник, че е подписала споразумение с Apple за доставка на 5G чипове поне до 2026 г., в момент когато производителят на IPhone-и е изправен пред нарастващи предизвикателства в Китай и се стреми да укрепи веригите си за доставка другаде, предава Ройтерс.

Книжата на Qualcomm поскъпнаха с 3,2% до 109,55 долара след отварянето на пазарите. Компанията е водещият производител на съвременни чипове, които свързват телефони с мрежи за мобилни данни. Цената на акциите на Apple останаха непроменени.

Базираната в Сан Диего, щата Калифорния, компания преди това подписа споразумение за доставка на чипове с Apple през 2019 г., след като двете компании разрешиха продължителна съдебна битка.

Споразумението за доставки изтича тази година и това означава, че iPhone-ите, които Apple се очаква да обяви във вторник, ще бъдат последните нови телефони, произведени съгласно споразумението.

Според новата сделка, обявена в понеделник, Qualcomm съобщи, че ще доставя на Apple чипове за телефони, които излизат всяка година до 2026 г. Компанията не обяви стойността на сделката, като заяви само, че условията са „сходни“ с предишното ѝ споразумение.

В изследване от 3 август анализатори от UBS отбелязаха, че Qualcomm е продала чипове за 7,26 млрд. долара на Apple през 2022 г.

Qualcomm информира още, че споразумение за лиценз, което подписа с Apple през 2019 г., остава в сила. Сделката изтича през 2025 г., но компаниите имат вариант да го удължат за две години.

„В момент, когато Apple се натъква на нарастващи предизвикателства в Китай, укрепването на веригите ѝ за доставка другаде е приоритет и изглежда, че компанията се отказва или поне отлага планове да бъде самостоятелна в повече области със собствено производство на чипове“, коментира Сузана Стрийтър, ръководител на паричната политика и пазарите в компанията Hargreaves Lansdown.

Apple работи по собствена модерна технология и вложи 1 млрд. долара за придобиването на подразделението за модеми на Intel през 2019 г. Apple не е съобщила колко бързо планира да увеличи употребата на собствени чипове.

В понеделник Qualcomm съобщи, че финансовите ѝ прогнози ще са базирани на допускането, че само една пета от iPhone-ите на Apple ще използват нейни чипове до 2026 г.

Но Qualcomm направи сходна прогноза за бизнеса си с Apple и през 2021 г., която се оказа твърде консервативна – всички модели iPhone 14, които бяха пуснати миналата година, използват модеми на Qualcomm.

А миналата година главният финансов директор на компанията Акаш Палхивала актуализира прогнозите си за iPhone-ите през 2023 г., които ще бъдат пуснати тази седмица, като заяви, че очаква „голямото мнозинство“ от тях да включват модеми на Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още