IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната мрежа Х се е съгласила на медиация по искове на бивши служители

Служителите твърдят, че са били измамени с обезщетенията, когато Илон Мъск ги е съкратил, след като придоби платформата миналата година

10:03 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Социалната мрежа Х, преди известна като Twitter, на Илон Мъск се е съгласила да се опита да уреди исковете на хиляди бивши служители, които твърдят, че са били измамени с обезщетенията, когато милиардерът ги е съкратил, след като придоби платформата миналата година, показва бележка на адвокат на служителите, видяна от Bloomberg News.

„След 10 месеца на натиск върху тях във всяка посока успяхме да накараме Twitter да седне на масата“, пише адвокат Шанън Лис-Риордан в бележка до клиентите си, получена от бивш служител на Twitter, поискал анонимност заради конфиденциалност на информацията. „Twitter планира медиация с нас в световен опит да уреди всички искове, които сме подали“, се посочва.

Компанията, преди известна като Twitter, е обвинена в множество дела за многобройни нарушения на труда и на работното място, включително че не е платила обезщетение на хиляди служители, освободени миналата година след придобиването на Мъск за 44 млрд. долара. Почти 2000 бивши служители на Twitter прехвърлиха исковете си към арбитраж, както компанията поиска, но Лис-Риордан подаде съдебна жалба, че представители на Twitter не са се появили.

Х изпълнява съдебна заповед за медиация, казва запознато с въпроса източник, поискал анонимност, тъй като обсъжда конфиденциална информация.

Частните преговори с медиатор са насрочени за 1 декември и 2 декември, според бележката на Лис-Риордан.

„Много сме горди да представляваме близо 2000 бивши служители на Twitter в индивидуални арбитражи, както и в повече от дузина групови искове в съда“, каза Лис-Риордан в изявление в сряда вечерта. „Работим усилено, за да възстановим това, което им се дължи“, посочи още.

Тя отказа да даде подробности или да коментира конкретно планираната медиация.

Говорителите на X Corp. не са отговорили веднага на исканията за коментар, изпратени след редовното работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още