IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ обмислят контрол върху износа на технологични компоненти с двойна употреба

Това може да навреди на способността на Русия да захранва военната си машина

21:00 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обмислят въвеждането на лицензи за износ на списък от технологични компоненти, които са обект на санкции от САЩ и Европейския съюз (ЕС) заради войната на Русия в Украйна.

Ако бъде приложена тази система, тя може да доведе до задържане на лицензи за стоки с възможна двойна употреба, предназначени за бойното поле, съобщава Bloomberg, като се позовава на информации от свои неназовани източници. Това има потенциала да навреди на способността на Кремъл да захранва военната си машина, допълва агенцията.

ОАЕ все още не е взела окончателно решение по въпроса. Министерството на външните работи на страната не е отговорило на исканията за коментар.

Русия успява да заобиколи някои от търговските ограничения, наложени от Запада, като насочва забранени стоки през трети страни като ОАЕ, Турция и някои държави от Централна Азия, които не прилагат санкции.

ОАЕ – глобален логистичен и търговски център, отбелязва скок във вноса на технологични компоненти като полупроводници и модерна електроника от Европа и САЩ през последните 18 месеца. Много от тези компоненти се откриват в руски оръжия в Украйна.

През последните месеци западни служители засилиха натиска върху ОАЕ да спрат да действат като портал за санкционирани стоки за Русия. По-рано този месец пратеници на САЩ, Обединеното кралство и ЕС посетиха ОАЕ, за да изразят загрижеността си, включително че Дубай остава ключова точка за транзит на компоненти за военната промишленост в Русия.

Въпреки че т.нар. стоки с възможна двойна употреба представляват част от търговията на Русия с ОАЕ, всяко действие, което възпрепятства способността на Москва да използва конкретен търговски път, ще направи по-скъпо и сложно снабдяването с части и компоненти.

ОАЕ са един от няколкото традиционни западни съюзници, включително Турция, които изненадаха света миналата година, като отказаха да вземат страна или да наложат санкции на Русия. И двете страни са магнит за руските пари и бизнес, които бягат от по-враждебните юрисдикции.

ЕС и САЩ се стремят да убедят страните посредници да ограничат потока от около 45 категории артикули, включително някои модерни технологии, електроника и други компоненти, които могат да се влагат в крилати ракети, дронове и хеликоптери.

ОАЕ има свой собствен списък за контрол на вноса и износа, който включва стотици химически и нехимически артикули. Този списък беше разширен през лятото и като цяло отразява тези 45 категории, според източниците на Bloomberg.

Програмата ще изисква компаниите, реекспортиращи тези артикули, да предоставят доказателства, че те са предназначени за гражданска употреба.

ЕС вече санкционира няколко организации, регистрирани в ОАЕ, по обвинения, че подкрепят военната машина на Русия. Блокът също така прие нов инструмент през юни, който ще позволи на отделните членки да забраняват износа на ключови стоки за определени компании и държави, за които се смята, че подкрепят руската военна машина.

Този инструмент се очаква да бъде приложен, ако дипломатическите усилия за ограничаване на износа на стоки с възможна двойна употреба се провалят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още