IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор се опитва да принуди Мъск да даде показания за Twitter

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ подаде съдебен иск срещу предприемача

00:11 | 06.10.23 г. 3
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) подаде съдебен иск срещу предприемача Илон Мъск, за да го принуди да даде показания във връзка с придобиването на Twitter миналата година, предаде CNBC.

В жалба, подадена в Северния окръг на Калифорния, адвокатите, представляващи борсовия регулатор, твърдят, че Мъск не се е явил на 15 септември за даване на показания, както се изисква от призовката, която според адвокатите е била връчена на Tesla през май 2023 г.

В общи линии от комисията заявяват, че разследването е свързано с това дали някой е извършил измама с ценни книжа, като е закупил акции на Twitter миналата година, когато Мъск е купувал акции на компанията. Мъск приключи придобиването на Twitter, вече известна като X, през октомври в сделка на стойност около 44 млрд. долара.

"Продължаващият отказ на Мъск да изпълни административната призовка на SEC възпрепятства и забавя разследването на служителите на SEC, за да се установи дали са извършени нарушения на федералните закони за ценните книжа", пишат адвокатите в жалбата. "Съответно SEC сега моли съда да задължи Мъск да се яви за даване на показания по време на разследването."

От SEC заявиха, че са се опитали да намерят приемливо време и място за среща с Мъск, включително са му предложили да се срещнат в офиса на комисията във Форт Уърт, Тексас, "най-близкия офис на SEC до настоящото лично жилище на Мъск" в района на Остин. Били са предложени и няколко дати за октомври и ноември тази година.

"Тези добросъвестни усилия получиха категоричния отказ на Мъск да се яви за даване на показания", се казва в иска.

Говорител на X не е отговорил веднага на искането за коментар.

Според адвокатите на комисията Мъск е отказал да се подчини на призовката заради "няколко неоснователни възражения, включително възражение срещу Сан Франциско като подходящо място за свидетелстване". Преди това Мъск не е повдигал възражения срещу това място.

Освен това адвокатите на SEC твърдят, че Мъск е смятал, че комисията използва призовката като метод за "тормоз", което оправдава решението му да не се подчини. Твърди се, че Мъск е използвал и неотдавнашното публикуване на биографията си, написана от журналиста Уолтър Айзъксън, като още една причина да не се яви за даване на показания, твърдейки, че книгата може да съдържа "нова информация, потенциално свързана с този въпрос".

"Публикуването на биографията не е легитимно основание за Мъск да избегне изпълнението на законно издадена призовка за разследване", пишат адвокатите в съдебното заявление. "Във всеки случай първоначалният отказ на Мъск да се съобрази с призовката вече е предоставил на адвоката му достатъчно време да прегледа биографията за всякаква релевантна информация, така че това възражение вече е безпредметно, освен че е правно недостатъчно от самото начало."

В изявлението на SEC се казва още, че "служителите ѝ продължават разследването си за установяване на фактите и до момента не са стигнали до заключението, че някое физическо или юридическо лице е нарушило федералните закони за ценните книжа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 месеца
До: evlogi немат си друга работа освен да тормозят мъск, хахага Още преди години в реддит беше организирал askmeanytnig с юзерите и там го питаха дали назначава чужденци. Отговора беше не, защото ракетите се водят advance weapon technology и може да назначава само us citizens или такива със зелена карта по закон... съда ще реши кой е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 6 месеца
Кво нешо е.В момента почти цялата административна мощ на американската държава е впрегната от левичарско прогресивните сили да тормози фирмите на Мъск и него самият.Например друг абсурд е,делото на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Спейс Екс,че били отказвали да наемат мигранти, заради легалният им статус.То щото сред тия дето пресичат Рио Гранде незаконно, има изобилие от подходящи за работа в Спейс Екс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още