IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

X на Илон Мъск се сблъсква с първо дело за използване на защитена търговска марка

„X” присъства в стотици, защитени на федерално ниво, търговски марки, които са собственост на компании като Microsoft и Meta

12:04 | 03.10.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Срещу X, преди известна като Twitter, е заведен иск във федерален съд във Флорида от маркетингова компания, която твърди, че новото име на социалната мрежа нарушава нейна търговска марка, включваща буквата „X”, предава Ройтерс.

Делото, заведено от X Social Media, твърди, че X Corp, чийто собственик Илон Мъск през юли започна ребрандирането ѝ от Twitter в X, може да предизвика объркване сред потребителите.

Случаят изглежда е първият от потенциално многобройни спорове за търговски марки заради буквата “X”, която е често използвана в технологични брандове.

„X” присъства в стотици, защитени на федерално ниво, търговски марки, които са собственост на компании като Microsoft и Meta Platforms. X Corp е подала заявление за защита на собствена търговска марка в САЩ едва миналия месец.

X не е отговорила веднага на запитването за коментар във връзка със случващото се. X Social Media е отказала да коментира.

Базираната във Флорида X Social Media е маркетингова агенция, основана през 2015 г. от Джейкъм и Розана Малхерб, за да свърже жителите на Флорида с адвокати след петролния залив на Deepwater Horizon в Мексиканския залив.

В делото се казва, че агенцията използва името „X Social Media” от 2016 г. и притежава федерална търговска марка, която го покрива. Освен това компанията е инвестирала повече от 400 млн. долара във Facebook реклама, за да достигне до потенциални клиенти.

X Social Media твърди, че ребрандирането на Twitter вече е объркало клиентите ѝ и е довело до загуба на приходи.

„За кратко време X Corp използва влиянието си в социалните мрежи, маркетинговите си ресурси и цялостната си национална известност, за да доминира възприятието на потребителите за своя знак „X“, се казва в съдебните документи.

X Social Media иска от съда да принуди компанията на Мъск да спре да използва името „X“ и настоява за неуточнена сума парично обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
5 минути. Стои, гледа, мълчи. Що е то?! Укрозеленко в паузите между просенето на милиарди! - Илон Мъск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още