IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск и борсовият регулатор в САЩ - една безкрайна битка

Комисията по ценните книжа и фондовите борси отново даде предприемача на съд

14:59 | 10.10.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ отново даде Илон Мъск на съд и този път може да спечели, предава Ройтерс.

В четвъртък агенцията поиска от федерален съд да принуди Мъск да свидетелства за разследването на придобиването на Twitter за 44 млрд. долара – третият път, в който SEC изправя Мъск пред съда.

Регулаторът заведе съдебен иск срещу предприемача през 2018 г., а след това и през 2019 г. във връзка с туит, публикуван от милиардера, в който се казва, че той има осигурено финансиране, за да свали производителя на електромобили Tesla от борсата. Делото от 2018 г. беше уредено, при условие че адвокати проверяват бъдещите туитове на Мъск. Делото от 2019 г., в което SEC се опитва да наложи това споразумение, не сполучи.

В този случай регулаторът обаче има по-стабилна основа, върху която да стъпи, тъй като законът, на който се позовава, е ясен, казват няколко бивши служители на SEC.

Въпреки че този път залозите са по-ниски, новият случай отново хвърля светлина върху необичайната вражда между най-богатия човек в света и най-могъщия борсов регулатор, който от години се опитва да надвие Мъск.

„Този случай е различен от предишните схватки между SEC и Илон Мъск, защото е дело за изпълнение на призовка. Тези случаи са много кратки и ясни“, коментира Стивън Криминс, партньор в адвокатската кантора Davis Wright Tremaine и бивш адвокат на SEC.

„Законът предвижда, че Комисията по ценните книжа и борсите има правомощие да призове за вземане на показания по разследване и за събиране на документи“, допълва той.

Ако Мъск се противопостави на съда, той вероятно ще бъде глобен, докато не даде показания, коментират адвокати. По-нататъшното неподчинение в краен случай може да доведе до затвор.

SEC, който отказва да коментира въпроса, проучва дали Мъск е нарушил законите за ценните книжа през 2022 г., когато е купил акции в Twitter (след това преименуван на X), както и изявленията и документите, направени във връзка със сделката.

Според SEC тя е започнала разследването през април 2022 г., а Мъск е предоставил документи и е свидетелствал чрез видео връзка на две полудневни сесии през юли. По-късно регулаторът е получил нови документи, а през май е призовал Мъск да свидетелства отново, този път от офиса си в Сан Франциско, където е базирана X.

Мъск се съгласи да свидетелства на 15 септември, но два дни преди това е изразил "неверни възражения" и е казал, че няма да се яви. Мъск също така е отхвърлил предложенията на SEC да свидетелства в Тексас, където живее, като това се е случило през октомври или ноември, казва комисията.

Във възраженията си Мъск посочва, че SEC Се опитва да го „тормози“ и че неговият адвокат се нуждае от време, за да прегледа потенциално свързаните материали, съдържащи се в биографията на Мъск, публикувана миналия месец, казва регулаторът.

В четвъртък Мъск написа на X, че подобни агенции се нуждаят от „всеобхватна ревизия“. Адвокатът му Алекс Спиро каза, че разследването е "погрешно" и че е крайно време да бъде прекратено.

И все пак не е необичайно SEC или други федерални агенции да искат допълнителни показания в развитието на дадено разследване, казват адвокати.

„Докато разследванията продължават, понякога искате да върнете хората обратно, тъй като имате повече информация“, коментира Хауърд Фишер, партньор в адвокатската кантора Moses & Singer и бивш адвокат на SEC. Той допълва, че съдът вероятно ще разпореди Мъск да се върне за допълнителни показания. „Всичко, което трябва да покажете е... призовката, която е част от законни усилия за получаване на информация“.

Дългогодишна вражда

Само месеци след като Мъск постигна споразумение със SEC да преглежда туитовете му, агенцията установи, че той е нарушил договорката и го съди с цел той да започне да се съобразява с правилата. Но съдията оспори стандарта за оценка кога един туит е от съществено значение и каза на двете страни да реагират разумно и да решат казуса.

След това SEC не пожела да се върне в съда, въпреки че представителите му вярваха, че Мъск е нарушил сделката неколкократно, писа Ройтерс миналата година.

Регулаторът започна и други разследвания срещу Мъск, който няколко пъти отправи клевети срещу агенцията и не спира да твърди, че тя упражнява тормоз над него. Освен това той оспори констатацията на SEC, че не е имал осигурено финансиране за свалянето на Tesla от борсата и неуспешно се опита да накара съда да отмени спораузмението от 2018 г.

Съдът в Сан Франциско обаче едва ли ще вземе предвид лошите връзки на Мъск с агенцията и ще се съсредоточи върху това дали SEC се е съобразила разумно с графика на Мъск и други логистични съображения. Юристи, интервюирани от Ройтерс, споделят, че регулаторът изглежда е изпълнил тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още