IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС стартира разследване срещу Х за незаконно съдържание и информация

Представителите на ЕС са изпратили серия от въпроси, на които социалната медия трябва да отговори до следващата седмица

09:43 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) започна разследване срещу социалната медия Х (преди Twitter) заради незаконно съдържание и дезинформация за терористично и насилствено съдържание, разпространявано на платформата след атаките на „Хамас“ срещу Израел, съобщава Financial Times.

Представителите на ЕС са изпратили серия от въпроси, на които социалната медия трябва да отговори до следващата седмица, казват двама източници с познания по въпроси.

Официалното разследване, което е първото стартирано съгласно новия Закон за цифровите услуги (DSA), започва дни след като еврокомисарят Тиери Бретон писа на милиардера Илон Мъск, за да изрази опасения, че платформата се „използва за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация“.

Ако Х не успее да отговори или предаде непълна или подвеждаща информация, това може да доведе до периодични наказания или глоби до 5% от дневния глобален оборот на компанията, казват източниците.

Разследващите на ЕС проучват и как Х се готви да реагира при „криза“ и какви протоколи има, за да се справи с дезинформацията. Компанията трябва да отговори на Комисията до края на месеца.

Ходът е първият път, в който регулаторите в Брюксел упражняват правомощията си съгласно DSA, който определя как големите технологични компании трябва да контролират интернет и има за цел да поддържа безопасността на европейските граждани онлайн.

Разследването започва, след като бяха изразени опасения относно разпространението на дезинформация в X, свързана с палестинско-израелския конфликт, водещи към публикации, които включват графични изображения и събраха милиони гледания.

Съгласно правилата на ЕС Х се смята за „много голяма онлайн платформа“ със специални отговорности, когато става въпрос за следене на съдържание в интернет.

Във вторник Бретон предупреди Мъск, че компанията трябва да въведе „пропорционални и ефективни смекчаващи мерки“, за да се справи с дезинформацията.

„Имаме, от квалифицирани източници, информация за потенциално незаконно съдържание, което циркулира във вашата услуга въпреки предупреждения от съответните власти“, добави Бретон.

В отговор на писмото на еврокомисаря Мъск написа: „Нашата политика е всичко да е с отворен код и прозрачно – подход, който знам, че ЕС подкрепя. Моля избройте нарушенията в Х, които споменавате, така че обществеността да ги види. Merci beaucoup“.

Комисарят отговори: „Добре запознати сте с докладите на вашите потребители – и властите, за фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От вас зависи да дадете пример с действията си“.

Х не е единствената компания под натиск от ЕС. В четвъртък Бретон писа и на TikTok, за да припомни на платформата отговорностите ѝ съгласно DSA и да увеличи контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още