IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите успехи на Huawei доведоха до бум на борсовите сделки в Китай

Компании, свързани с технологичния гигант, се радват на значителен ръст на цените на акциите си

13:02 | 14.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies се утвърди като корпоративен символ на стремежа на Китай към технологична независимост. Сега частната компания е двигател на най-горещите борсови сделки в страната, пише Bloomberg.

Всичко започна с дебюта на най-новия смартфон Mate 60 Pro в края на август, който привлече много потребители в разгара на бавното икономическо възстановяване. Последва подхранван от търговията на дребно борсов бум, който увеличи общата капитализация на 32 доставчици на Huawei, проследявани от Bloomberg, с около 34 млрд. долара от пускането на устройството на пазара, въпреки разпродажбите на по-широкия пазар.

„Huawei се оказа един от малкото лъчове светлина както на пазара, така и по отношение повишаването на доверието на хората в перспективите на страната“, коментира Чън Хао, фонд мениджър в Zhejiang Feiluo Asset Management. Въпреки че борсовата търговия показа „признаци на спекулации, има реална стойност и потенциал в по-дългосрочен план“.

Компанията отдавна е в центъра на глобалното търговско напрежение. Ограниченията върху търговията, наложени от САЩ, ограничиха достъпа ѝ до технологии, което нанесе тежък удар върху продажбите и бизнеса ѝ със смартфони. Междувременно в Китай Huawei продължава да получава солидна подкрепа от правителството.

Mate 60 Pro, който включва вътрешно разработен високотехнологичен чип, е приветстван като символ на триумфалното завръщане на компанията към смартфоните, превръщайки я в национална гордост. Телефонът се захранва от нов чипсет Kirin 9000s, който е произведен в Китай от Semiconductor Manufacturing International Corp., разкри разглобяване на телефона от TechInsights. Процесорът е първият, който използва най-модерната 7-нанометрова технология на SMIC, и предполага, че Пекин постига известен напредък в опитите си да изгради собствена екосистема за чипове, твърди изследователската фирма. Информацията от изминалата седмица за силното ранно търсене за нов електромобил, по който Huawei също работи, добави към потока от добри новини.

Листнатите в континенталната част на Китай акции на SMIC повишиха стойността си с около 12% от пускането на телефона на пазара насам. Партньорът на Huawei в бизнеса с електромобили – Seres Group, се радва на почти двойно нарастване на цената на акциите си за същия период, а софтуерният доставчик Isoftstone Information Technology Group е скочил с цели 60% на борсата. Тези ръстове направиха двете най-добре представящи се акции в MSCI Asia Pacific Index.

Големите ръстове са в контраст с цялостната слабост на китайските книжа, предвид спада на жилищния пазар и дефлационния натиск. Индексът CSI 300, включващ акциите на компании от континенталната част, се понижи с повече от 5% през 2023 г., като е на път да запише третата си поредна година на червено.

Положителните заглавия на държавните медии и вълната от патриотични публикации в социалните мрежи спомогнаха за подхранването на трескавия интерес на инвеститорите на дребно към компаниите, свързани с Huawei. В същото време Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone в чувствителни отдели, като обхване държавни агенции и държавни компании, твърдят източници, запознати с въпроса.

Предишни борсови двигатели в Китай, включително интернет гиганти като Tencent Holdings, се опитват да намерят нови възможности за растеж, които вълнуват инвеститорите. Теми от изкуствения интелект до реформата на държавните предприятия не успяха да донесат траен тласък на непостоянния пазар, доминиран от търговията на дребно, което накара някои да предупредят, че сделките, свързани с Huawei, могат да бъдат изправени пред подобна съдба.

„Тези компании доставчици все още не са отбелязали значителен растеж, движен от Huawei“, коментира Фануей Дзън, анализатор в GAM Hong Kong. „Вярваме, че инвеститорите вероятно ще загубят интерес, когато намерят други горещи теми в бъдеще.“

Колко ще се развие темата може да зависи от успеха на Huawei при пускането на новите ѝ продукти. Компанията работи по други електромобили с редица партньори и продължава да предлага нови таблети, умни телевизори, носими устройства, както и смартфони.

Политическият риск може дори да се разглежда като възможност от местните инвеститори.

„Настроенията към Huawei вероятно няма да се променят, докато напрежението със САЩ остава голямо, а китайската икономика среща трудности“, коментира Шън Мън, директор на базираната в Пекин инвестиционна банка Chanson & Co. „Малко компании в Китай се радват на същото внимание и публичност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още